Asociale opstelling UWV of van BV Nederland

Asociale opstelling UWV of van BV Nederland

Maandag 11 juli 2016

Asociale opstelling UWV of van BV Nederland

Deze week las ik in het AD een artikel van Bert van Eldert. Het UWV start een megaklus: ze gaan dit jaar 10.000 arbeidsongeschikten herkeuren. Het interview is met de heer Fred Paling die uitlegt hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen.

Om welke mensen gaat het? “Chronisch zieken die een jaar of zeven thuis zitten met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Denk aan mensen met gewrichtsaandoeningen, hartziekten of kanker of een psychische ziekte als depressie.” En waarom gaan ze nu (na zeven jaar!) deze mensen herkeuren? Omdat er onvoldoende geld en verzekeringsartsen waren om de mensen te herbeoordelen.

Asociaal

Het is toch te asociaal voor woorden dat wij als BV Nederland mensen ergens wegstoppen met een uitkering en ze aan hun lot overlaten? In hetzelfde artikel vertelt meneer Paling dat de mensen het moeilijk hebben: schulden, eenzaamheid en drankproblemen. “Maar gelukkig kunnen we bij de Gemeente aankloppen voor schuldhulp.” We moeten ons schamen wanneer we iemand afkeuren en aan zijn of haar lot overlaten. En we moeten ons doodschamen wanneer we die persoon dan na 7 jaar overhevelen van een WGA-uitkering naar een bijstandsuitkering.

We hadden ons maximaal moeten inspannen om dit mensen zo goed en kwaad als dat mogelijk is, weer aan het werk te krijgen. Daarmee haken we iemand ook maatschappelijk weer aan. De afgelopen jaren zijn de premies dus onnodig gestegen: de prijs van eigen incompetentie mag het UWV gewoon bij mij als werkgever in rekening brengen door de premie te verhogen. Aangezien het UWV, uiteindelijk, van ons allemaal is, moeten we ons diep schamen.

Het kan ook anders

Een alternatief voor de publieke verzekering bij het UWV is WGA-eigenrisicodragen. Omdat de regels vanaf 2017 wijzigen, komen verzekeraars met nieuwe oplossingen voor uw loondoorbetalingsplicht voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. In de komende weken worden de nieuwe producten voor WGA-eigenrisicodragen geïntroduceerd en de premies bekend gemaakt.

Van private verzekeraars weet ik dat ze – uit gezond eigenbelang – de afgekeurde werknemers zo snel en zo veel mogelijk weer aan het werk willen krijgen. Een uitkering doet pijn bij een verzekeraar. Al zijn ze bij aanvang duurder, dan zou dat nog steeds interessanter zijn. Ik ben heel benieuwd naar de kosten bij een verzekeraar. En of ik dan nog steeds zo principieel voor een privaat verzekerde oplossing ben.