Menu
 • en_EN, us_EN
 • nl_NL

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) 

Vrijwel alle Nederlanders hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). En dat is maar goed ook, want als u aansprakelijk gesteld wordt voor schade of letsel, dan kunnen de kosten flink oplopen. Als iemand door uw toedoen gewond raakt, bent u hiervoor aansprakelijk. U moet dan de schade betalen. Dat kan enorm oplopen, zeker als het letsel ertoe leidt dat het slachtoffer niet meer kan werken. Uw aansprakelijkheidsverzekering dekt die financiële gevolgen van de aansprakelijkheid. Dat geldt voor schade aan spullen en schade aan de gezondheid van mensen. 

Offerte aanvragen 

Wat verzekert de aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt alle schade die u onbedoeld en ongewild anderen toebrengt. De verzekering kent een ruime dekking voor het hele gezin inclusief huisdieren. 

Waarom kiest u voor een AVP via VMD KOSTER?

 • Begeleiding bij de keuze en aanvraag van de verzekering.
 • Advies en begeleiding bij schade.
 • Lage premie en hoge korting in het Groene Hart Pakket.
 • Online uw verzekeringen beheren. 

Uw aansprakelijkheidsverzekering in het Groene Hart Pakket

Wilt u meer informatie over de AVP of het Groene Hart Pakket? Neem contact met ons op via info@vmdkoster.nl of bel 0172 611 116. Direct een offerte ontvangen? Vul het offerteformulier voor het Groene Hart Pakket in.  

Veelgestelde vragen

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, een gewone aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (afgekort AVP) verzekert u de kosten die u kunt tegenkomen wanneer u of een anders gezinslid aansprakelijk wordt gesteld door derden. Bijvoorbeeld wanneer u per ongeluk iets stuk maakt dat van een ander is. Of als iemand gewond raakt door uw schuld.

Niet verplicht, wel verstandig

Het is daarom zeer verstandig om deze schade te verzekeren. De kosten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn niet hoog, terwijl de schade enorm kan oplopen.

Motorrijtuigen

Wat wél wettelijk verplicht is  is het verzekeren van uw aansprakelijkheid als automobilist. Dit is bekend als de WA-dekking van uw autoverzekering. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Wie een motorrijtuig bezit moet dus van de wet wel zijn aansprakelijkheid verzekeren. Daarmee is alleen de schade gedekt die u met uw voertuig veroorzaakt bij anderen.

Zijn huisdieren meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering?

Ja. Huisdieren zijn meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Waarom? Omdat u aansprakelijk gesteld kunt worden voor schade die uw huisdier veroorzaakt.

Een hond kan bijvoorbeeld spullen kapot bijten. Of hij steekt plotseling over en veroorzaakt een verkeersongeluk. Daar kan een behoorlijke schade uit voortkomen. De benadeelde wil die schade graag verhalen en komt daarmee bij u terecht. U bent immers het baasje en daarmee volgens de wet verantwoordelijk voor de hond.

Weet u of de dekking van uw aansprakelijkheidsverzekering nog voldoet? Wij controleren het graag voor u! Neem contact met ons op via 0172 611 116 of vul het contactformulier van VMD KOSTER in.

Wat is niet verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering?

Het is belangrijk om te weten dat objecten met een motor niet verzekerd zijn op een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Voor bijvoorbeeld uw auto of bromfiets bent u verplicht een verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid af te sluiten.

Lees meer over verzekeringen voor verkeer en vervoer

Welke objecten met een motor zijn wel verzekerd op de AVP? 

 • Drones
  Drones vallen onder de noemer modelvliegtuigen. Drones met een gewicht van minder dan 20 kilo zijn meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Een vereiste is wel dat er als hobby mee wordt gevlogen. Bij beroepsmatige toepassing moet er een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) worden afgesloten.
 • Elektrische fiets
  Een fiets met trapondersteuning is verzekerd op de AVP. De situatie ligt anders als het een fiets is met een hulpmotor, waarbij je niet meer hoeft mee te trappen. In dat geval is het een motorrijtuig en moet voor de fiets een speciale verzekering worden afgesloten.
 • Boten
  In de voorwaarden staat omschreven dat vaartuigen uitgesloten zijn. Er worden wel uitzonderingen gemaakt. Verzekerd is bijvoorbeeld schade door roeiboten, modelboten en kano’s. Letselschade door zeilboten is ook meeverzekerd als de zeiloppervlakte niet groter is dan 16 m2. Een vergelijkbare regel geldt voor motorboten. Letselschade is verzekerd als de motor niet sterker is dan 3 kilowatt (vergelijkbaar met ongeveer 4 pk).
 • Overig
  Zitmaaiers en op afstandbestuurbare auto’s worden mechanisch voortbewogen, maar zijn wel meeverzekerd op de AVP. Ze zijn meeverzekerd mits ze ingesteld zijn op een maximale snelheid van 16 km per uur.
Ga naar alle veelgestelde vragen

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Karin Verzuu

Karin Verzuu

uw eerste aanspreekpunt

0172 611 116

Ik zorg er graag voor dat u tevreden bent en blijft over uw verzekeringen bij ons op kantoor.
Alle specialisten