Protocol betaalachterstand

Werkwijze bij een betaalachterstand

Voor je verzekering betaal je verzekeringspremie. Soms gebeurt dit rechtstreeks aan de maatschappij, maar meestal betaal je de premie via VMD Koster. Op deze pagina lichten wij toe wat er gebeurt als er een betaalachterstand is. 

Premie betalen met automatische incasso

Heb je een betalingsmachtiging gegeven? Dan schrijven wij de premie iedere termijn af met een automatische incasso. Soms komt het voor dat er onvoldoende saldo op de rekening staat. De incasso mislukt. Je krijgt dan van ons een bericht met het verzoek om alsnog te betalen. 

Premie betalen door een overschrijving

Heb je geen machtiging afgegeven? Dan krijg je bij ieder betaalmoment een verzoek om de premie over te maken. Bij de factuur staat aangegeven wat de betaaltermijn is. Voor het verstrijken van de termijn krijg je een herinnering als we de premie nog niet hebben ontvangen. 

Betalingsherinnering

Het is belangrijk dat je op tijd je verzekering betaalt. Zo wordt voorkomen dat de verzekeraar de dekking opschort of zelfs de verzekering beëindigt. Daarom sturen wij voor het verstrijken van de betaaltermijn een betalingsherinnering. Hebben we daarna de premie nog niet ontvangen? Dan volgen daarna nog twee herinneringen. In deze betalingsherinneringen word je aangemaand het openstaande bedrag alsnog te betalen. 

Wat gebeurt er met de dekking van de verzekering als je de premie niet betaalt?

We willen natuurlijk voorkomen dat de dekking van je verzekering vervalt. Zorg er daarom voor dat je het openstaande bedrag voor de vervaldatum van de factuur voldoet. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over de dekking van je verzekering. Je blijft gewoon verzekerd.

Betaal je niet? Dan heeft de verzekeraar het recht om de dekking op te schorten of zelfs de polis te beëindigen. Dit heeft gevolgen voor (lopende) schades.

Voor motorrijtuigen is het wettelijk verplicht om je motorrijtuig met minimaal WA-dekking te verzekeren. Je kenteken staat geregistreerd bij de RDW. Is de premie niet betaald en vervalt de dekking? Dan melden wij je kenteken af bij de RDW. Je riskeert dan een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). 

Wat gebeurt er met de incasso van de premie als je die niet op tijd betaalt?

Ontvangen wij het totale openstaande bedrag niet na het versturen van de laatste betalingsherinnering? Dan beoordelen we of we de vordering overdragen aan een incassobureau. In dit geval verhogen we de vordering met buitengerechtelijke incassokosten. Deze incassokosten bedragen 15% van het factuurbedrag, met een minimum van € 48,40 inclusief btw. Deze bedragen zijn vastgelegd in de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten.

Geldfit: hulp bij betaalproblemen

Misschien heb je moeite met het betalen van jouw rekeningen. Je bent zeker niet de enige! Veel mensen met betaalproblemen zoeken met succes hulp via www.geldfit.nl. Geldfit is dé plek voor tips en informatie over geld. Je krijgt een passend advies of wordt in contact gebracht met iemand die met je meedenkt. Zo krijg jij weer grip op je geld.