Menu
  • en_EN, us_EN
  • nl_NL

Rechtsbijstand Bedrijven

Rechtsbijstandverzekering voor bedrijven

Uw bedrijf kan altijd verwikkeld raken in een juridisch conflict. Met een leverancier, met een klant, met een medewerker, of bijvoorbeeld de verhuurder van uw pand. In veel gevallen is juridische hulp dan onmisbaar. Als u een advocaat in moet schakelen, brengt dat hoge kosten met zich mee. Op zo’n moment is het goed als u uw zakelijke rechtsbijstandverzekering kunt inschakelen. 

Offerte aanvragen 

Wat is gedekt door de rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering voor bedrijven voorziet in onafhankelijke rechtsbijstand bij juridische conflicten. Alle proces- en gerechtskosten worden vergoed, evenals de kosten van deskundigen en getuigen. 

Voor welke juridische conflicten kan ik de rechtsbijstandverzekering inschakelen?

U kunt in tal van situaties een beroep doen op een rechtsbijstandverzekering, zoals bij een geschil met een werknemer of met de overheid (bijvoorbeeld als een vergunning wordt geweigerd) of bij problemen rond de aankoop en het onderhoud van bedrijfsinventaris. Ook wordt advies gegeven over algemene leveringsvoorwaarden of een contract. 

U stelt zelf de dekking samen

De meeste rechtsbijstandverzekeringen bieden een algemene dekking die kan worden uitgebreid met specifieke aanvullende dekkingsrubrieken. Zo kan een rechtsbijstandverzekering op maat worden gemaakt. 

De belangrijkste voordelen van de rechtsbijstandverzekering voor bedrijven via VMD KOSTER

  • Voor een scherpe premie altijd juridische hulp.
  • Ruime dekking voor de meest voorkomende juridische conflicten.
  • Mogelijkheid voor een verzekering zonder eigen risico.
  • Dekking naar keuze uit te breiden met modules (bijvoorbeeld incassodekking). 

Advies over risicobeheer en juridische zekerheid

De adviseurs van VMD KOSTER gaan graag met u in gesprek. We bespreken niet alleen de rechtsbijstandverzekering, maar gaan verder. We maken een complete risicoanalyse van uw bedrijf. Neem contact met ons op via of bel 0172 611 116.

Veelgestelde vragen

Wat is de wachttijd bij de aanvraag van een rechtsbijstandverzekering?

Kunt u een conflict op het moment van het afsluiten van de verzekering al zien aankomen? Dan kunt u geen beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.

Dat is logisch, anders zouden mensen altijd pas een rechtsbijstandverzekering afsluiten als ze een juridisch probleem hebben of zien aankomen. Dat is vergelijkbaar met het afsluiten van een brandverzekering op het moment dat de vlammen al uit het dak slaan: het verzekeren van een brandend huis.

Wanneer wordt de wachttijd niet toegepast?

De wachttijd geldt niet voor een claim op de verkeersrechtsbijstanddekking. Ook bij oversluiting van de verzekering naar een andere verzekeraar geldt de wachttijd niet wanneer er ook onder de oude verzekering al dekking was.

Wanneer kan ik beroep doen op de rechtsbijstandverzekering?

Krijgt u een juridisch conflict? Dan kan de rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden. Of het conflict gedekt is, hangt af van de gekozen rubrieken. De rubrieken die verzekerd kunnen worden zijn: Verkeer, Consument & Wonen, Inkomen en  Fiscaal & Vermogen. De benamingen en rubrieken verschillen per verzekeraar.

Wat is verzekerd met de basisdekking van de rechtsbijstandverzekering?

De basisdekking biedt bescherming met betrekking tot overeenkomsten die u aangaat als consument. Ook kan rechtsbijstand worden verleend om schade te verhalen op een veroorzaker van een schade. Als u beschuldigd wordt van een strafbaar feit, kunt u ook een beroep doen op deze verzekering. Dit geldt weer niet als er sprake is van opzet.

Drempelbedrag voor rechtsbijstand

Verzekeraars willen voorkomen dat ze kosten moeten maken voor zaken met een klein financieel belang. Daarom hanteren ze vaak een drempelbedrag. Voor zaken met een financieel belang dat lager ligt dan deze drempel, kunt u wel advies inwinnen bij de verzekeraar, maar ze gaan de juridische strijd niet aan voor dergelijke zaken.

Bestaande geschillen zijn uitgesloten

Om te voorkomen dat een rechtsbijstandverzekering wordt afgesloten voor een lopend geschil hanteren verzekeraars een wachttijd van drie maanden. Daarnaast worden bij het afsluiten van de verzekeringen lopende geschillen nadrukkelijk uitgesloten. De verzekering moet namelijk niet afgesloten zijn gericht op een bepaald geschil.

Moet ik als zzp'er een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Als u als ondernemer verwikkeld bent in een juridisch conflict, kunt u geen aanspraak maken op de rechtsbijstandverzekering die u privé heeft. Wilt u toch gebruikmaken van rechtsbijstand op het moment dat u een conflict heeft? Bijvoorbeeld met een klant, een leverancier of met de verhuurder van uw pand. Dan doet u er goed aan om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

De rechtsbijstandverzekering voor bedrijven voorziet in onafhankelijke rechtsbijstand bij juridische conflicten. Alle proces- en gerechtskosten worden vergoed, evenals de kosten van deskundigen en getuigen. Wij vertellen u graag meer over de dekking van deze verzekering. Vul daarom het contactformulier in of bel 0172 611 116.

Is een rechtsbijstandverzekering nodig voor mijn bedrijf?

De rechtsbijstandverzekering voor bedrijven (RBB) is van belang voor vrijwel ieder bedrijf. Bijvoorbeeld het MKB, zelfstandig ondernemers en zzp'ers. Ook voor gemeentes, verenigingen (van eigenaren) en stichtingen is deze verzekering aan te raden. Zeer grote bedrijven hebben meestal minder behoefte aan een rechtsbijstandverzekering, omdat zij een eigen juridische afdeling hebben of regelmatige contacten hebben met een advocatenkantoor.

Waarom is een rechtsbijstandverzekering voor mijn bedrijf verstandig?

De kans dat een bedrijf geconfronteerd wordt met juridische conflictsituaties is groot. Ten eerste omdat binnen een onderneming veel handelingen en verrichtingen plaatsvinden met een juridisch karakter (zoals overeenkomsten en vergunningen).

Ten tweede omdat een bedrijf zich manifesteert in vele gedaanten. Bijvoorbeeld als inkoper van goederen of als werkgever. Maar ook als eigenaar of huurder van onroerend goed.

Ten derde dient hij er rekening mee te houden dat het aantal conflicten toeneemt door verharding van onze steeds complexere maatschappij. Een rechtsbijstandverzekering biedt daarom juridische hulp voor een budgetteerbare premie.

Ga naar alle veelgestelde vragen

Heeft u vragen? Stel ze aan een van onze specialisten.

Arie van der Veer

Arie van der Veer

risicomanager

06 242 27 885

Samen met u maken wij uw risico’s inzichtelijk en indien nodig zorgen we ervoor dat ze goed verzekerd zijn.
Alle specialisten