Aangepast beleid korting collectieve zorgverzekering

Aangepast beleid korting collectieve zorgverzekering

Zaterdag 30 juni 2018

Aangepast beleid korting collectieve zorgverzekering

Het idee achter collectieve zorgverzekeringen is dat verzekeraars voor een specifieke groep verzekerden gericht bepaalde zorg inkopen. De besparing die hiermee gehaald kan worden, mag dan in de vorm van een korting worden teruggegeven aan deze groep verzekerden. In de praktijk kwam dit er nog niet van. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) verlaagt daarom met ingang van 2020 de maximale wettelijke korting die zorgverzekeraars mogen geven voor een collectiviteit van 10% naar 5%.

Makkelijker zorgverzekeringen vergelijken

De Nederlandse Zorgautoriteit zal intensiever controleren op de transparantie-eisen. Het moet voor de verzekerden eenvoudiger worden alternatieven met elkaar te vergelijken. Nu is het door het grote aanbod van vaak bijna identieke zorgverzekeringen moeilijk een keuze te maken.

Toegevoegde collectiviteit via werkgever

Zorgverzekeraars vinden het van belang collectiviteiten te kunnen blijven aanbieden. Deze kunnen wel degelijk een duidelijke zorginhoudelijke meerwaarde bieden, bijvoorbeeld op het gebied van preventie. Een goede collectieve zorgverzekering past daarom perfect bij werkgevers die duurzame inzetbaarheid hoog in het vaandel hebben staan.