Wat verandert er volgend jaar voor jou?

Wat verandert er volgend jaar voor jou?

Maandag 5 december 2016

Wat verandert er volgend jaar voor jou?

Waar je ook verzekerd bent: volgend jaar gaat de premie van de zorgverzekering omhoog. De basisverzekering is overal duurder en bij veel verzekeraars ben je ook meer kwijt voor de aanvullende verzekeringen. Ik vind het daarom heel belangrijk om na te gaan of jouw zorgverzekering voor volgend jaar nog voldoet. Ik geef graag een paar tips voor waar je op kunt letten.

Wat verandert er bij jou?

Een zorgverzekering is persoonlijk. Maar persoonlijke situaties kunnen veranderen. Hoe ouder we worden, hoe meer zorg we gaan gebruiken. Beweegt je zorgverzekering ook mee? En heb je kinderen onder de 18? Dan is het ook prettig als je zorgverzekering daarbij aansluit. Je draait natuurlijk liever niet zelf op voor de kosten van een beugel.

Zit ik nog bij de juiste verzekeraar?

Zoals gezegd ben je bij elke verzekeraar duurder uit, maar hoeveel duurder verschilt. Het kan dus zomaar zijn dat je elders voordeliger uit bent. Zeker als je gebruik kan maken van een collectieve korting. Bij VMD KOSTER kunnen wij dit bij Zorg en Zekerheid, CZ, Delta Lloyd, Menzis en ONVZ voor jou verzorgen.

Wel of niet aanvullend verzekeren?

Fysiotherapie, brillen, gehoorapparaten, alternatieve geneeswijzen en de tandarts. Zomaar een paar voorbeelden van zaken die niet door de basisverzekering vergoed worden. Als je dan niet aanvullend verzekerd bent en je moet gebruik maken van deze diensten, dan ben je altijd duurder uit dan als je een aanvullende verzekering had.

Moet het eigen risico nog hoger?

Verhoog je jouw eigen risico, dan wordt je premie lager. Soms bespaar je meer dan € 20,- per maand bij de maximale verhoging. Het gevaar is dan dat je de eerste € 885,- van jouw zorgkosten zelf moet betalen (in plaats van € 385,-).

Is vrije zorgkeuze belangrijk?

Bij een naturapolis wordt alles geregeld en betaald zolang je naar een zorgaanbieder gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft. Als er geen contract is, kan het zijn dat niet alles vergoed wordt. Bij een restitutiepolis heb je als verzekerde vrijwel altijd een vrije keuze. De restitutiepolis is daarom ook wat duurder.

Bij verzekeraars die een erg lage basispremie rekenen, gaat het meestal om zeer selectieve polissen. Dat betekent dat je bij veel zorgaanbieders niet terecht kunt (of flink moet bijbetalen). Dan blijkt goedkoop vaak duurkoop.

Kom je er niet uit of wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt?

Mijn collega’s en ik geven onafhankelijk advies. Wij denken graag met je mee over jouw zorgverzekering. Omdat we de laatste jaren merkten dat steeds meer mensen twijfelen over de zorgverzekering en we zoveel mogelijk mensen willen helpen, zijn we dit jaar langer open in december. Op maandag en dinsdag zijn wij telefonisch bereikbaar tot 21:00 uur en op zaterdagochtend tot 12:30 uur. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw zorgverzekering!