Overbieden op een woning en jouw hypotheek

Overbieden op een woning en jouw hypotheek

Maandag 20 november 2017

Overbieden op een woning en jouw hypotheek

Op veel huizen wordt er boven de vraagprijs geboden. Dit heet overbieden. Is het wel verstandig om dit te doen? En wat voor risico’s zijn er verbonden aan het overbieden? Freek Hypotheek beantwoordt graag jouw vragen.

Wat is overbieden?

Overbieden is een hoger bod uitbrengen op een koophuis dan de vastgestelde waarde van de woning. Op dit moment is er een beperkt woningaanbod en een zeer lage rente. Dat zorgt voor een overspannen huizenmarkt. Er wordt vaak overboden. Wat voor risico’s zijn hieraan verbonden?

Overbieden? Hoe financier ik dit?

In 2017 kun je nog 101% van de woningwaarde lenen. Vanaf 2018 verandert dit naar 100%. Als een huis bijvoorbeeld € 250.000,- waard is, kun je in 2018 ook maximaal € 250.000,- lenen. Als je een bod hebt uitgebracht van € 275.000,- moet je € 25.000,- kunnen overbruggen met eigen geld. Veel mensen verkijken zich hierop. Ze doen een te hoog bod zonder vooraf goed ingelicht te zijn.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten zodat je niet de mist in gaat bij het bieden op een huis.

  • Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf een maximaal budget bepaalt. Het beste is om je hier vooraf over te laten adviseren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo weet je wat je maximaal kunt lenen en wat de maandlasten zullen worden.
  • Ten tweede moet je onthouden dat je het bedrag dat je boven de vraagprijs gaat bieden uit eigen zak moet betalen. Naast het geld dat je boven de vraagprijs biedt, moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Ga dus nooit meer bieden dan dat je aan eigen geld beschikbaar hebt.
  • Als laatste is het belangrijk dat je niet te veel overbiedt. De huizenmarkt is onderhevig aan schommelingen en golfbewegingen. Als je veel overbiedt en de huizenmarkt verandert, kun je later met een restschuld blijven zitten. Dan is het in de toekomst erg lastig om je huis te verkopen. Daarom is het van belang dat je vooraf bedenkt of je in het aan te kopen huis je hele leven wilt blijven wonen.

Een bod uitbrengen op een huis?

Ga niet te makkelijk om met meer bieden op een woning dan de vraagprijs maar denk er goed over na en laat je adviseren. Kom daarom eens langs bij Freek. Je vindt ons onder andere in Alphen aan den Rijn en Bodegraven.  Wij geven een duidelijk advies zodat jij op een verantwoorde manier een bod uit kunt brengen.