Krapte op de woningmarkt

Krapte op de woningmarkt

Maandag 17 februari 2020

Krapte op de woningmarkt

Door het hoge niveau van woningprijzen neemt de betaalbaarheid van woningen af. De gemiddelde transactieprijs is vorig jaar met 8% toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor, tot 326 duizend euro. De prijzen stijgen mede door de grote vraag. Dat blijkt uit cijfers van de branchevereniging voor makelaars NVM. In deze blog neem ik de cijfers onder de loep en kijk ik specifiek naar de cijfers voor Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Utrecht.

Krapte op de woningmarkt

 De bestaande koopwoningmarkt is afhankelijk van mensen die al een koopwoning hebben en die hun woning te koop zetten. Deze mensen worden ook wel doorstromers genoemd. In het vierde kwartaal 2019 waren er minder doorstromers dan een jaar geleden. Er staan minder woningen te koop en minder woningen worden te koop gezet.

Een gemiddelde potentiële koper kon in het laatste kwartaal van 2019 uit 2,8 woningen kiezen. Wie 160 tot 260 duizend euro te besteden heeft, kan in het grootste deel van het land uit zelfs minder dan 2 woningen kiezen.

Woningen worden snel verkocht: Freek helpt je om snel in actie te komen

Woningen worden gemiddeld in 37 dagen verkocht. Dat is 2 dagen minder dan een jaar eerder. De verkooptijd is sinds 2000 niet zo kort geweest. Ook is het zo dat de verkoopprijs vaak hoger ligt dan de vraagprijs. Als je interesse hebt in een woning, is het daarom goed dat je vooraf weet wat jouw mogelijkheden zijn. Maak daarom een afspraak met Freek Hypotheek. Dan weet je wat haalbaar is en kan je snel schakelen wanneer dat nodig is.

De woningmarktcijfers voor regio Alphen aan den Rijn

 • In het vierde kwartaal waren er in de regio Alphen aan den Rijn 299 transacties, een toename van 18 ten opzichte van het derde kwartaal. Ook vergeleken met dezelfde periode in 2018 was er een toename in het aantal verkochte woningen (15).
 • De gemiddelde transactieprijs was € 344.000. Een duidelijke stijging ten opzichte van 2018 (€ 295.000).
 • De prijs per vierkante meter steeg in een jaar met 11 procent (van € 2.533 naar € 2.812).
 • De gemiddelde verkooptijd was 37 dagen. Dat is één dag meer ten opzicht van het laatste kwartaal van 2018.

De woningmarktcijfers voor regio Gouda (waar ook Bodegraven onder valt)

 • In het vierde kwartaal waren er in de regio Gouda 512 transacties. Vergeleken met dezelfde periode in 2018 was er een afname van 36 verkochte woningen.
 • De gemiddelde transactieprijs was € 296.000. Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog € 271.000.
 • De prijs per vierkante meter steeg met ruim 9 procent naar € 2.609.
 • De gemiddelde verkooptijd was 40 dagen. Ten opzicht van het laatste kwartaal van 2018 is dit een afname van 2 dagen.

De woningmarktcijfers voor regio Utrecht

 • Het aantal verkopen in Utrecht daalde ten opzichte van 2018. In het vierde kwartaal waren er in de regio Utrecht 1.557 transacties. In dezelfde periode vprog jaar waren dat er 129 meer.
 • De gemiddelde transactieprijs was € 375.000. Behoorlijk meer dan een jaar eerder toen het nog € 346.000 was. De stijging was in twee jaar zelfs € 70.000.
 • Ook de prijs per vierkante meter steeg; van € 3.102 naar € 3.237.
 • De gemiddelde verkooptijd was 29 dagen. Ten opzicht van het laatste kwartaal van 2018 een toename van 3 dagen.

Niet verhuizen, maar wel je hypotheek aanpassen

Denk je dat verhuizen op dit moment niet meer mogelijk of onverstandig is? Dan is het vaak wel verstandig om de hypotheek van jouw huidige woning aan te passen. Want het is zonde als je nog steeds een hoge rente betaalt. Door de hypotheek aan te passen of over te sluiten kan je vaak veel geld besparen. Mijn collega’s en ik leggen je graag uit wat je hiervoor moet doen.

Deze blog is geschreven door Ellen van Meijeren, hypotheekadviseur bij Freek Hypotheek Bodegraven.