Geen overdrachtsbelasting voor starters

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Maandag 7 september 2020

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Goed nieuws voor starters op de woningmarkt. Zij betalen per 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Nu is die belasting nog 2 procent van de koopsom. Deze belasting geldt voor iedereen, of je nu je eerste huis koopt of doorstroomt naar een volgende koopwoning.

Besparing van duizenden euro’s

De verwachting is dat deze maatregel op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt. Bij een koopwoning van 250.000 euro is een starter straks 5.000 euro goedkoper uit. Het gaat om mensen tussen de 18 en 35 jaar oud die voor het eerst een eigen woning kopen. Zij worden vrijgesteld van de overdrachtsbelasting.

Jongeren meer kans geven op de woningmarkt

Jongeren hebben vaak weinig kans om een woning te kopen. Dat komt ook doordat beleggers veel panden opkopen, vooral in de grote steden. Het kabinet gaat daarom de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 8 procent. Iedereen die straks een woning koopt waarin de koper zelf niet gaat wonen, betaalt het verhoogde tarief van 8 procent. In de praktijk betekent dit dat ook mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen meer belasting gaan betalen.

Hypotheek voor starters: nu meer kans?

Freek Hypotheek houdt bij het berekenen van jouw hypotheek rekening met de aanvullende kosten bij het kopen van een woning. Deze maatregel betekent dus dat er vanaf volgend jaar meer mogelijk is voor je. Wij kunnen dat nu al voor je in kaart brengen. Maak daarom een afspraak met Freek in Alphen aan den Rijn, Bodegraven of Utrecht. Met de OpZeker Hypotheek kunnen we precies in kaart brengen wat haalbaar is voor jou, zodat je snel toe kunt slaan als jouw droomhuis op de markt komt.

Een afspraak maken met Freek Hypotheek

Deze blog is geschreven door Gerben Jan van der Lugt, Erkend Hypothecair Planner bij Freek Hypotheek Bodegraven