Zijn de spullen in je tuin goed verzekerd?

Zijn de spullen in je tuin goed verzekerd?

Vrijdag 10 mei 2024

Zijn de spullen in je tuin goed verzekerd?

Op de meeste inboedelverzekeringen zijn tuinmeubilair, tuingereedschap en spullen zoals een parasol meeverzekerd tegen diefstal. Het moet dan wel gaan om een afgesloten tuin. In dit artikel bespreken we een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Eigen risico en maximale vergoeding

Er kunnen wel aanvullende voorwaarden zijn voor de dekking in je tuin. Zoals een eigen risico of een maximale vergoeding. Heb je bijvoorbeeld een kostbare tuinset: kijk dan even of die maximale vergoeding genoeg voor je is. Dat geldt ook voor een dure barbecue, niet alle verzekeraars rekenen de barbecue tot de tuinmeubelen. Heb je een kostbaar exemplaar? Controleer dat dan even en zet de barbecue na gebruik voor de zekerheid in een afgesloten schuurtje.

Schade door het weer

Gaat het om weerschade aan je tuinspullen? Bijvoorbeeld door een hagelbui? Dan zijn de meeste verzekeringen minder ruim. Deze schade wordt op de inboedelverzekering meestal niet vergoed. Schade aan een schuurtje of schutting valt onder de opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zelf een schutting betaald en geplaatst, dan valt die onder het huurdersbelang.

Elektronica in de tuin: buitenhuisdekking

Of spullen in je tuin verzekerd zijn onder je inboedelverzekering, verschilt per situatie. Dingen die in de tuin horen, zijn per definitie verzekerd. Denk dan aan een parasol of loungeset. Maar laat je jouw telefoon of laptop buiten liggen? Dan is deze niet verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal of weerschade. In dat geval heb je een buitenshuisdekking of mobiele elektronicadekking nodig.

Diefstal van je fiets uit de tuin

Een fiets die in de tuin wordt gestald is niet verzekerd tegen diefstal. Een fiets is immers geen tuinmeubel. De fiets moet over het algemeen op slot staan in een afgesloten schuurtje om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.

Kans op diefstal verkleinen: doe de schuur op slot

Het is verstandig om kostbaar tuingereedschap op te bergen in de schuur. En zorg er dan voor dat de schuur is afgesloten met een goed slot. Want er wordt steeds vaker gestolen vanuit tuinen en schuren. Doelwit zijn vooral dure elektrische fietsen, luxe barbecues en kostbaar gereedschap. Verzekeraars vergoeden schade alleen als de ruimte goed is afgesloten.

Advies over je verzekeringen