Wolters Kluwer slachtoffer cybercrime
Bij softwarebedrijf Wolters Kluwer is in mei 2019 bij verschillende platforms en applicaties malware aangetroffen. Wolters Kluwer moest de getroffen diensten uit voorzorg enige tijd offline halen.
Cyberaanval met malware
De cyberaanval werd door Wolters Kluwer zelf ontdekt toen applicaties abnormaal gedrag vertoonden. Na uitgebreid onderzoek is malware aangetroffen. Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige programma’s die cybercriminelen inzetten.
Waarschijnlijk geen data gestolen bij Wolters Kluwer
Volgens het bedrijf is er geen bewijs dat klantgegevens buit zijn gemaakt. Ook systemen zijn niet aangetast. Na een week is de dienstverlening aan de meeste klanten weer hersteld.
Forensisch onderzoek en reputatieschade
Toch zal de daadwerkelijke schade groot zijn. Want de cyberaanval is zowel nationaal als internationaal in het nieuws geweest. Bovendien was de communicatie na de cyberaanval niet optimaal, wat ontevreden klanten opleverde. Ook zijn er veel kosten voor communicatie naar betrokkenen en onderzoek naar de malware en de aangerichte schade.
Cyberverzekering en reputatieschade
Om reputatieschade op te lopen, hoeven de cybercriminelen niet eens iets te stelen. Als uw organisatie negatief in het nieuws komt door een hack, is het kwaad al geschied. Ook indirecte schade door een cyberaanval of datalek is te verzekeren met de cyberverzekering. Er is bijvoorbeeld dekking voor het inschakelen van een PR-specialist.
Advies cyberverzekering