Cyberweerbaarheid vergroten met de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

Cyberweerbaarheid vergroten met de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

Maandag 18 januari 2021

Cyberweerbaarheid vergroten met de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

Nog te vaak is digitale veiligheid bij ondernemers een ondergeschoven kindje. Er is onvoldoende kennis om de beveiliging goed op orde te brengen. Daarom is een nieuwe tool gelanceerd om het mkb weerbaarder te maken tegen cyberaanvallen: de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid.

Mkb aantrekkelijk doelwit cybercriminelen

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) speelt een belangrijke rol in onze economie. Door hun cruciale rol zijn deze bedrijven aantrekkelijk voor internetcriminelen. Uit onderzoek van SIDN blijkt dat maar liefst 22% van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Het werkelijke getal ligt mogelijk nog hoger. Want niet iedereen doet aangifte.

Cybercrime kan leiden tot een faillissement

Net als bij brand en inbraak is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van het bedrijf. De impact van een cyberincident op de bedrijfscontinuïteit wordt nog steeds onderschat. Maar wat doe je als computers geblokkeerd zijn, de volledige klantenhistorie verdwenen is en je niet meer bij de planning kunt? Bedrijven die dit overkomt, liggen volledig plat, met soms een faillissement tot gevolg.

Wat is de Risicoklassenindeling van uw onderneming?

Het CCV is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Verschillende partijen hebben onder aanvoering van het CCV de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ontwikkeld. Dit is een online vragenlijst. Als u via digitaltrustcenter.nl/risicoklasse 11 vragen invult, ziet u welk risico uw bedrijf loopt. Ook leert u welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.

Advies over de cyberverzekering