Cybercriminelen spelen in op het coronavirus

Cybercriminelen spelen in op het coronavirus

Maandag 16 maart 2020

Cybercriminelen spelen in op het coronavirus

Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan voor nieuwe aanvallen. De laatste weken neemt het aantal valse mailtjes over het virus snel toe. Cybercriminelen willen profiteren van de chaos die is ontstaan. Want mensen zijn minder argwanend als iets er net wat anders uitziet dan gebruikelijk. Ook zijn ze minder op de hoede als ze andere contactpersonen hebben dan ze gewend zijn.

Thuiswerken als onderwerp voor phishing

Sommige opstellers van nepberichten zijn uit op inloggegevens, anderen installeren computervirussen of willen betaalgegevens roven. In één van de gevallen ontvingen medewerkers een e-mail waarin werd ingespeeld op de maatregelen die veel bedrijven nemen. De medewerker kan op het intranet bekijken wat de vestiging waar hij of zij werkt doet. Deze mail was bedoeld om inloggegevens van medewerkers te ontfutselen.

Valse websites

In Nederland ging ook een bericht rond dat van het RIVM afkomstig leek. De mail gaf wat algemene informatie. Meer specifieke informatie was achter een link te vinden. Ook zijn de afgelopen maanden veel kwaadaardige websites aangemaakt. Van de tenminste 4.000 domeinnamen over het virus die recent zijn geregistreerd, blijkt ongeveer 3% kwaadaardig.

Mails worden niet altijd onderschept door spamfilters

Dat cybercriminelen inhaken op de actualiteit is niet nieuw. Wel worden nepmails steeds vaker in kleine hoeveelheden verstuurd en zijn ze vaker afgestemd op een specifieke groep. Spamfilters kunnen de mail op deze manier moeilijker herkennen.

Vier tips tegen cybercriminaliteit

  1. Vertrouw je een mail of link niet? Bel naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het klopt.
  2. Krijg je een link om thuis te werken? Dat doen bedrijven over het algemeen niet. Trap hier niet in tenzij het expliciet is afgesproken.
  3. Werk je ergens anders dan op kantoor? Gebruik dan een beveiligde verbinding om indringers te voorkomen.
  4. Zoek je afbeeldingen over het COVID19. Haal ze dan van websites die je vertrouwt, zoals het RIVM. Omdat deze afbeeldingen populair zijn gebruiken criminelen ze om malware te verspreiden.
  Advies cyberverzekering