Hoe ben ik verzekerd tegen waterschade?

Hoe ben ik verzekerd tegen waterschade?

Dinsdag 21 augustus 2018

Hoe ben ik verzekerd tegen waterschade (en wat kan ik doen om waterschade te voorkomen)?

Een flinke regenbui kan veel overlast veroorzaken. Waterschade in huis of aan uw auto kan grote impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan lekkage na een harde regenbui, een overstroomde riolering of een ondergelopen kelder. Hoe bent u hier tegen verzekerd?

Hoe is waterschade aan mijn woning verzekerd?

Met een inboedelverzekering (voor uw bezittingen in huis) en opstalverzekering (voor uw woonhuis zelf) bent u verzekerd tegen waterschade. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. In de polisvoorwaarden leest u waar u in het geval van waterschade recht op hebt.

Waterschade is alleen gedekt bij onverwachtse schade. Waterschade door slecht onderhoud (een verstopte afvoer langs het huis) of eigen handelen (bijvoorbeeld een raam open laten staan tijdens een harde regenbui) worden niet vergoed.

Daarnaast bepaalt de plek waar het water vandaan komt of u wel of niet verzekerd bent. Als water via het dak of de dakgoot naar binnen is gelekt, keren veel verzekeraars wel uit. Is het vanaf de straat naar binnengestroomd dan zijn de polisvoorwaarden weer strenger.

Hoe is waterschade aan mijn auto verzekerd?

Het hangt van uw autoverzekering af of u tegen waterschade bent verzekerd. Met alleen een WA autoverzekering bent u niet verzekerd tegen waterschade. Bij andere verzekeringen (Casco en Beperkt Casco) hangt het van je polisvoorwaarden af en de afspraken die gemaakt zijn.

Hevige regenval: hoe voorkomt u waterschade?

Tips tegen wateroverlast

  • Zorg dat (dak)goten, putten en afvoer schoon zijn zodat water goed weg kan lopen.
  • Is er dreiging van een onweersbui? Trek stekkers uit het stopcontact. Vergeet ook niet de keukenapparatuur (zoals de inductiekookplaat) en eventueel uw cv-ketel.
  • Als het regenwater tijdens een hoosbui niet weg kan via het riool, kijk dan of u de hemelwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp kunt loskoppelen van het riool. Zo voorkomt u dat het regenwater naar binnen komt.
  • Loopt uw woning onderwater, haal dan de stroom eraf.
  • Ziet u tijdens een regenbui dat het water snel stijgt in uw woning? Zet dan je meubels op houten blokken of bakstenen, zodat ze niet nat worden.
  • Mocht regenwater binnenkomen, zorg dan dat uw woning snel weer droog wordt, bijvoorbeeld door middel van een waterstofzuiger of pomp.

Preventietips voor de lange termijn

  • Zorg dat het riool niet verstopt is. Let op met het weggooien van vet, maar ook schoonmaakdoekjes of keukenrollen.
  • Houd bij de aanleg van de tuin rekening met de waterafvoer. Een betegelde tuin zorgt voor een veel minder goede afvoer van hemelwater, dan een groene tuin.
  • Vang hemelwater op in een regenton, zo voorkomt u dat de riolering overbelast raakt.
  • Om te voorkomen dat regenwater tijdens een hoosbui niet weg kan via het riool, en dreigt naar binnen te stromen, zijn er speciale ontlastkleppen te koop voor de hemelwaterafvoer (regenpijp).
  • Voorkom overlast van grondwater. Zorg dat uw kelder waterdicht is en dat de afwatering in orde is of schaf eventueel een dompelpomp aan.