Zzp’ers en hun pensioen

Zzp’ers en hun pensioen

Maandag 7 juni 2021

Onderzoek: zzp’ers en hun pensioen

Ook al doen veel ondernemers dagelijks wat ze het allerleukst vinden: er zijn er maar weinig die tot hun 85e willen blijven werken. Alle reden dus om het pensioen tijdig op een rijtje te hebben. Maar hoe goed zijn zzp’ers eigenlijk voorbereid op hun pensioen? Pensioenverzekeraar Brand New Day onderzocht het.

Pensioeninzicht

Ondernemers die inzicht in hun pensioen willen, moeten op onderzoek uit. De twee belangrijkste stappen daarbij zijn inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl en in gesprek gaan met een pensioenadviseur. Het goede nieuws: heel veel zzp’ers doen dit al. 52% van alle zzp’ers weet namelijk hoeveel geld er nodig is om later goed rond te komen. Het slechte nieuws: de andere 48%. Deze zzp’ers hebben niet helemaal (of helemaal niet) in beeld  hoeveel geld er straks nodig is op de oude dag. En wie niet weet hoeveel hij nodig heeft, weet ook niet wat hij daar nu voor moet doen.

Pensioenstress

Zzp’ers piekeren vaak over hun pensioen. Slechts een op de vijf zzp’ers (21%) maakt zich helemaal geen zorgen of hij als pensionado zich hetzelfde kan veroorloven als nu. Al is dat natuurlijk niet meteen goed nieuws: misschien steekt een op de vijf zzp’ers wel gewoon zijn kop in het zand. En die andere vier op de vijf zzp’ers? Die maken zich (terecht) wel druk om hun pensioen. 4 procent van alle zelfstandigen maakt zich ernstig zorgen en slaapt dus echt slechter door pensioenstress. De overige 75% piekert in mindere mate weleens over het pensioen.

Pensioenmaatregelen

Veel pensioenstress dus. Maar dat leidt vaak niet tot actie. Maar liefst 38% van de zzp’ers zet nog helemaal niets opzij. Ter vergelijking: bij mensen in loondienst ligt dit aantal ongeveer hetzelfde (37%). Maar de nood is voor zzp’ers wat hoger, want zij kunnen niet rekenen op een goede cao of een prima pensioenregeling via de baas. Veel zzp’ers dreigen daarom straks in de problemen te komen. En dat terwijl sparen of beleggen voor het pensioen via een lijfrente tegenwoordig heel goed kan. En het is ook nog eens voordelig.  Want er is heel veel belastingvoordeel. Dat is bekend bij 60% van alle zelfstandigen, maar slechts 26% doet ook echt wat met die kennis en bouwt daadwerkelijk pensioen op via een lijfrente.

Pensioenverwachtingen

Ondanks alles zien veel ondernemers hun pensioen wel rooskleurig tegemoet. Meer dan de helft van hen (55%) denkt op de oude dag namelijk dezelfde levensstijl te kunnen hanteren als nu. En liefst een derde (33%) verwacht vóór zijn of haar 65e al met pensioen te kunnen. Er lijkt echter een serieuze kloof te bestaan tussen de verwachtingen en de realiteit.

Pensioenadvies

Bent u een zzp’er en heeft u nog niet met een pensioenadviseurs gesproken over wat u kunt doen voor uw pensioen? Dan gaan wij graag met u in gesprek. Bovenstaande onderzoeksresultaten zijn een goede reden om uw pensioen eens serieus onder de loep te nemen. Onze pensioenadviseurs kunnen u hierbij helpen. Bel 0172 611 116 om een afspraak te maken of vul onderstaand contactformulier in.