Wat kan ik doen om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren?

Wat kan ik doen om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren?

Donderdag 15 april 2021

Wat kan ik doen om de vitaliteit van medewerkers te verbeteren?

Is investeren in duurzame inzetbaarheid alleen voor bedrijven met een grote HR-afdeling of bedrijven met een groot budget? Onzin! Er zijn tal van laagdrempelige en creatieve ideeën om de vitaliteit van uw medewerkers te verbeteren.

Een bedrijf valt of staat met goed personeel. Medewerkers met energie en motivatie. Medewerkers die goed kunnen inspelen op aanpassing van hun takenpakket en de ontwikkelingen in uw organisatie. Dát zijn de medewerkers die u nodig hebt. Wij denken daarom met u mee hoe u optimaal profiteert van uw grootste krachtbron: uw personeel.

Vitaliteit is meer dan alleen gezondheid

Vitaliteit is meer dan lichamelijke gezondheid. Het is de mate waarin wij als mens veerkrachtig en energiek zijn. De motivatie die wij voelen. Het is onze levenskracht. Natuurlijk speelt gezondheid hierin een grote rol. Maar een medewerker met lichamelijke ongemakken kan, ondanks zijn gezondheid, ontzettend vitaal zijn en toegevoegde waarde leveren aan uw organisatie.

Gezonde leefstijl

Besteed aandacht aan het belang van een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld door vers fruit aan te bieden op de werkvloer of workshops over gezonde voeding te organiseren. Ook kunt u beweging stimuleren door een fietsplan in te voeren, activity trackers als kerstcadeau uit te delen of (korting op) sportschoolabonnementen te geven. Doorbreek taboes en haak in op actualiteiten, zoals DryJanuary, Stoptober en de Week van de Werkstress. 

Een makkelijk toepasbare eerste stap is het invoeren van het lopende overleg. Voer gesprekken met uw medewerkers terwijl u buiten gaat lopen. Het liefst in een groene omgeving, dit werkt namelijk stress-verlagend. Bila’s (een werkoverleg met een collega of de leidinggevende) zijn hier uitermate geschikt voor. Probeer het eens!

Rookvrije organisatie

Ondanks de gezondheidsrisico’s rookt ongeveer 20% van de Nederlandse werknemers. Het inzetten op een rookvrije organisatie heeft een positieve invloed op de gezondheid van uw medewerkers. Ook zijn er financiële voordelen voor uw organisatie. Rokers melden zich gemiddeld 2,89 dagen per jaar meer ziek dan niet-rokers. Daarnaast nemen rokers 8 tot 30 minuten aan extra rookpauze per dag. Bij een fulltime dienstverband loopt dit op tot 18 werkdagen per jaar.

Het instructierecht geeft u de mogelijkheid om regels omtrent het roken op te stellen. Bijvoorbeeld over het aantal rookpauzes en plekken waar roken eventueel is toegestaan (dus niet voor de deur). Maak het thema niet te zwaar, maar maak het wel bespreekbaar.

Een goede werksfeer

Besteed aandacht aan de sfeer op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat 94% van de werknemers werksfeer belangrijk vinden. 1 op de 3 vindt sfeer zelfs belangrijker dan de hoogte van hun salaris. Een paar ideeën die de werksfeer verhogen:

  • Organiseer een vrijdagmiddagborrel, uiteraard met gezonde hapjes en non-alcoholische versnaperingen. Men leert elkaar beter kennen en het draagt bij aan het gevoel van waardering.
  • Om betrokkenheid te stimuleren kunt u ook een korte maandstart inplannen. Staand bespreekt u met elkaar de focus voor de komende maand.

Goede faciliteiten

Een goede werkplek kan veel leed en productieverlies voorkomen. Besteed daarom aandacht aan de verlichting, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de ergonomische inrichting. Wat kunt u nog meer doen?

  • Help medewerkers met een goede werkhouding. Een workshop, controle door een deskundige of het geven van voorlichting kan de oplettendheid van uw medewerkers verhogen.
  • Zet de prullenbakken, koffiezetapparaten en printers op één centrale plek. Dit stimuleert beweging en contact tussen medewerkers.
  • Een overdekt en beveiligd fietsenhok stimuleert uw medewerkers om eerder de fiets naar het werk te pakken.
  • Iedereen heeft een break nodig gedurende de werkdag. Creëer daarom een ruimte voor ontspanning waar men de lunchpauze rustig kan doorbrengen.

Aanbieden collectieve zorgverzekering

Met een collectieve zorgverzekering kunnen uw medewerkers gebruik maken van aanvullende dekkingen, en andere aanvullende diensten gericht op de werkzaamheden in uw sector. Het aanbieden kan een drempel wegnemen voor uw medewerkers om noodzakelijke zorg af te nemen. De zorgverzekeraars waar wij mee samenwerken bieden ook apps en andere tools om de vitaliteit van uw medewerkers te verhogen.

Gezondheidsbeleid creëren met VMD Koster

Op het gebied van gezondheid en veiligheid van uw personeel is er vaak veel winst te behalen. Investeren in de vitaliteit van uw medewerkers is daarom wat ons betreft een belangrijk onderdeel van de verzuimaanpak. Er zijn genoeg manieren te bedenken om hier mee aan de slag te gaan. Bij VMD Koster denken wij graag met u mee over de oplossingen die bij uw organisatie passen. 

Maak kennis met onze verzuimaanpak