Wat betekent onder- en oververzekering?

Wat betekent onder- en oververzekering?

Maandag 19 juli 2021

Wat betekent onder- en oververzekering?

Onderverzekering betekent dat uw verzekerd bedrag te laag is. Een te laag verzekerd bedrag heeft tot gevolg dat een schade maar gedeeltelijk wordt vergoed. De schade wordt namelijk pro rata uitgekeerd. Dat wil zeggen dat de hoogte van de schadevergoeding afhankelijk is van het verzekerde bedrag ten opzichte van bijvoorbeeld de herbouwwaarde van het huis.

Oververzekering betekent dat uw verzekerde bedrag hoger is dan de daadwerkelijke waarde. Omdat de premie onder andere afhankelijk is van het verzekerde bedrag, betekent dit dat u waarschijnlijk te veel premie betaalt.

Een voorbeeld van onderverzekering

Uw huis verzekerd is met de opstalverzekering verzekerd voor €100.000. De herbouwwaarde bedraagt echter €200.000. Het verzekerde bedrag is dan slechts 50% van de herbouwwaarde. Als u een schade heeft, krijgt u dan ook maar 50% van het schadebedrag uitgekeerd. Ook als de schade lager is dan het verzekerde bedrag. Bij een schade van € 10.000 is de uitkering dan maximaal € 5.000.

Meer informatie over de inboedel- en opstalverzekering

Onze adviseurs informeren u graag over de inboedelverzekering en opstalverzekering. Zij helpen u bijvoorbeeld ook bij het vaststellen van het juiste verzekerde bedrag. Bovendien is er vaak ieen garantie verkrijgbaar tegen onderverzekering. Dan weet u dat u altijd de volledige schade uitgekeerd krijgt. Bel voor advies 0172 611 116 of vul het contactformulier in.

Offerte verzekeringen aanvragen