Garantie tegen onderverzekering uitgelegd

Garantie tegen onderverzekering uitgelegd

Woensdag 24 mei 2023

Garantie tegen onderverzekering uitgelegd

De inboedelverzekering is onmisbaar voor het verzekeren van jouw bezittingen in huis. En ben je de eigenaar van de woning? Dan is het slim om ook een opstalverzekering af te sluiten. Voor beide verzekeringen geldt dat een dekking met garantie tegen onderverzekering het beste is. Waarom is deze garantie tegen onderverzekering zo belangrijk?

Te lage uitkering bij een schade

Helaas zijn veel mensen met een verzekering zich niet bewust van het belang van het juiste verzekerde bedrag. Een lager verzekerd bedrag lijkt aantrekkelijk, want het betekent een lagere premie. Maar als bij een schade blijkt dat het verzekerd bedrag te laag is, heeft dit grote gevolgen op de schade-uitkering. Verzekeraars kijken heel streng naar het verzekerde bedrag. Met een garantie tegen onderverzekering is dit echter niet aan de orde.

Waardemeters om het verzekerde bedrag vast te stellen

Wij adviseren onze klanten om na iedere 5 jaar een nieuwe inboedelwaardemeter in te vullen en na iedere 5 of 10 jaar een nieuwe herbouwwaardemeter. Verder is het bij verbouwingen handig om even contact op te nemen. Dan controleren we samen of het nodig is om een nieuwe waardemeter in te vullen.

Door de waardemeters voor je inboedelverzekering en opstalverzekering in te vullen wanneer dat gevraagd wordt, behoud je garantie tegen onderverzekering. Onderverzekering betekent dat je verzekerd bedrag te laag is. Garantie tegen onderverzekering houdt in dat bij schade de verzekeraar geen beroep doet op eventuele onderverzekering. En dus ook niet een lager bedrag uitkeert.

Een voorbeeld van hoe onderverzekering werkt

Schades bij de inboedel- en opstalverzekering worden pro rata uitgekeerd. Dat betekent dat de hoogte van de schadevergoeding afhankelijk is van het verzekerde bedrag ten opzichte van de inboedelwaarde of herbouwwaarde. Hoe dat in de praktijk werkt? Stel je huis is verzekerd met de opstalverzekering voor € 150.000. De herbouwwaarde bedraagt echter € 300.000. Het verzekerde bedrag is dan slechts 50% van de herbouwwaarde. Als je een schade hebt, krijg je ook maar 50% van het schadebedrag uitgekeerd. Ook als de schade lager is dan het verzekerde bedrag. Bij een schade van € 20.000 is de uitkering dan maximaal € 10.000. Dat valt tegen, toch?

Geen garantie voor bijzondere bezittingen

Let op: er is bij inboedelverzekeringen nooit garantie tegen onderverzekering voor bijzondere bezittingen. Hiermee worden bedoeld: lijfsieraden, antiek, kunst, verzamelingen, instrumenten en audio-, video- en computerapparatuur. Als er bijvoorbeeld voor meer dan € 12.000 lijfsieraden in huis zijn, dan moet dit bekend zijn bij de verzekeraar.

Onderverzekering valt pas op als het te laat is, maar daarom heb je een adviseur

Het vervelende van onderverzekering is dat mensen daar pas achter komen wanneer er schade is en geen volledige uitkering kan worden verstrekt. Maar daarom kan je op VMD Koster rekenen. Als jouw verzekeringsadviseur trekken we ruim op tijd aan de bel als het nodig is om de garantie te verlengen. En we helpen je met het invullen van de waardemeter als je dat wilt. Zo voorkomen we samen dat je een (extra) vervelende verrassing krijgt bij een schade in of aan je huis.

Wil je zeker weten dat je goed zit met de verzekeringen voor je woning? Bel voor advies 0172 611 116 of vraag een offerte aan voor jouw verzekeringen.

Offerte voor jouw verzekeringen aanvragen