Waar laat je je spullen op het strand als je gaat zwemmen?

Waar laat je je spullen op het strand als je gaat zwemmen?

Donderdag 20 juni 2024

Waar laat je je spullen als je tijdens een dagje strand de zee in gaat?

Als je een dagje naar het strand gaat, neem je het liefst zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Maar je ontkomt er niet aan je telefoon, zonnebril en portemonnee mee te nemen. Maar waar laat je die spullen als je even de zee in wil gaan? En ben je verzekerd als je spullen gestolen worden op het strand?

Verbergen en hopen dat het goed komt

De meeste mensen proppen de spullen in een tas, leggen er nog een handdoek op en hopen er dan maar het beste van. Vaak gaat het natuurlijk ook goed, maar wat wanneer je spullen toch verdwenen zijn na je verfrissende duik?

Schadevoorbeeld: rugzak gestolen tijdens het zwemmen

Het overkwam een vakantieganger in Thailand. Ze ging alleen naar het strand, nam een duik en constateerde toen dat haar rugzak was verdwenen. In de rugtas zaten onder andere een telefoon, een iPad en een GoPro-camera. De schade was ruim vierduizend euro. Ze deed een beroep op haar reisverzekering, maar die wilde niet uitkeren.

In de voorwaarden van een reisverzekering staat vaak dat je als verzekerde goed op je spullen moet letten. In dit geval vond de verzekeraar dat de vrouw niet voorzichtig genoeg was geweest. De vrouw diende daarop een klacht in bij de Geschillencommissie van Kifid, maar ook daar kreeg ze geen gelijk. Ze had de spullen ook in het hotel kunnen laten. Of ze had kunnen beslissen om niet te gaan zwemmen.

Verzekeringsdekking reisverzekering hangt af van omstandigheden

Het hangt altijd af van de omstandigheden of een verzekeraar wel of niet uitkeert. Het gaat om een combinatie van de plek waar de diefstal plaats heeft gevonden, de mogelijkheid van de consument om maatregelen te nemen en de waarde van de spullen. Het is verstandig om vooraf even na te kijken wat er precies in de voorwaarden van de reisverzekering staat.

Hoe zit het met een dagje strand in Nederland?

Vaak sluit je een reisverzekering af voor een binnenlandse of buitenlandse vakantie. Ga je in Nederland een dagje naar het strand, dan komt de inboedelverzekering in beeld. Maar dan wel alleen als je een buitenshuisdekking hebt. Sommige verzekeraars bieden die ook over de grens aan. Let op: ook hier geldt dat de verzekeraar verwacht dat je voorzichtig bent.

Tips om diefstal op het strand te voorkomen

  • Een open deur, maar neem zo weinig mogelijk waardevolle spullen mee naar het strand.
  • Wil je toch bereikbaar zijn? Wellicht heb je nog een oude telefoon die je kunt gebruiken.
  • Ben je met een groep, ga dan om beurten zwemmen zodat steeds een of twee mensen op de spullen kunnen letten.
  • Overweeg de aanschaf van een waterdicht heuptasje.
  • Online circuleren een hoop creatieve tips om je spullen op te bergen. Doe je ze bijvoorbeeld in een luier of lege fles zonnebrandcrème, dan is de kans kleiner dat dieven daarin kijken.