Voordeur makkelijk doelwit voor inbrekers

Voordeur makkelijk doelwit voor inbrekers

Woensdag 9 mei 2018

Voordeur makkelijk doelwit voor inbrekers

Ruim de helft van de voordeursloten in Nederland (56%) is slecht beveiligd tegen inbraak. Dit blijkt uit onderzoek dat  is uitgevoerd in het kader van de jaarlijkse Nationale Inbraakpreventie Weken, die dit jaar van 1 mei tot en met 30 juni worden georganiseerd.

Cilindertrekbeveiliging is noodzakelijk

Ruim een op de acht voordeuren (14%) heeft een zwak aluminium beslag. Inbrekers breken binnen een minuut dit soort sloten open. Voor het steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken criminelen het zogeheten cilindertrekken. Het kost niet meer dan twee tot drie minuten tijd om zo’n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.

Cilindertrekken is al een jaar of vijf een veel gebruikte methode door inbrekers. De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken vindt het positief dat nu twee op de vijf woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt.

Slordig met op slot doen

Hoofdbewoners zijn over het algemeen wat voorzichtiger, al doet 8% de voordeur nooit op slot. Bij de andere bewoners is dat 40%. De bekende inbraakmethode flipperen, waarbij een plastic plaatje tussen deur en kozijn wordt geplaatst, is nog altijd kansrijk: slechts 8,5% van de ondervraagden heeft ter voorkoming van flipperen een anti-inbraakstrip op de voordeur.

Een slecht beveiligd slot kan worden ondersteund door extra sloten. Maar dat wordt maar in 7,5% van de gevallen gedaan. Een op de zes mensen met een slecht beveiligde voordeur heeft een driepuntslot geplaatst en een op de drie heeft gekozen voor een extra hendel.