(Land)bouwvoertuigen zonder kentekenbewijs niet op openbare weg

(Land)bouwvoertuigen zonder kentekenbewijs niet op openbare weg

Maandag 25 oktober 2021

Vanaf 2022 mogen (land)bouwvoertuigen zonder kentekenbewijs niet op de openbare weg rijden

Sinds dit jaar geldt een registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen. Uiterlijk 31 december moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenbewijs hebben. Zonder kentekenbewijs mogen ze vanaf 1 januari 2022 de weg niet meer op. Zijn ze dat niet en komt de eigenaar toch op de openbare weg? Dan riskeert hij een boete.

Registratie- en kentekenplicht voor welke voertuigen

De registratieplicht geldt voor alle (land)bouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen en combines. Maar ook voor motorrijtuigen die in de bouw, bij infraprojecten en in de logistiek gebruikt worden, zoals dumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, heftrucks, hoogwerkers en verreikers. Ook voor deze voertuigen met een beperkte snelheid geldt een registratieplicht als zij de weg op gaan.

Rijdt het voertuig harder dan 25 km per uur of gaat het om een motorrijtuig met een beperkte snelheid (MMBS)? Dan geldt er ook een kentekenplicht. De eigenaar is verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren.  Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op.

Registratie zonder keuring via website RDW

Vanaf 1 januari 2021 kunnen voertuigen geregistreerd worden op de website van de RDW. Als u dit voor 31 december 2021 gebeurt, hoeven deze voertuigen niet technisch gekeurd te worden. Bestaande voertuigen die u na 1 januari 2022 registreert moeten wel gekeurd worden. Dit kan bij een RDW-keuringsstation. Heeft u voertuigen die nog niet geregistreerd zijn? Dan heeft

Geef het kenteken ook aan uw verzekeringsadviseur door

Registreert u een (land)bouwvoertuig? Geef dan het kenteken aan ons door. De voertuigen moeten namelijk ook bij de RDW als WA-verzekerd worden aangemeld. Wij adviseren u dan over de werkmaterieelverzekering.

Advies werkmaterieelverzekering