Tips voor een schadevrije zomer: thuis en op reis

Tips voor een schadevrije zomer: thuis en op reis

Vrijdag 14 juni 2024

Tips voor een schadevrije zomer: thuis en op reis

Het is voor veel mensen bijna zomervakantie. Tijd voor ontspanning en genieten. Schade past daar natuurlijk niet bij. Daarom geven wij je graag een paar tips om de kans op schade te verkleinen.

Tips om je huis schadevrij te houden als jij weg bent

Je moet er niet aan denken dat terwijl jij geniet van een welverdiende vakantie, inbrekers je huis binnensluipen. Wat kun je doen om dat risico zo klein mogelijk te maken?

 • Informeer je buren over je vakantie. Zo kunnen zij een oogje in het zeil houden. Ook kunnen ze je helpen met je huis een bewoonde indruk geven. Bijvoorbeeld door de auto voor de deur te parkeren, de post weg te halen en de gordijnen open of dicht te doen.
 • Je kan zelf ook veel doen om je huis er bewoond uit te laten zien. Zet bijvoorbeeld tijdschakelaars aan zodat de verlichting op gezette tijden aangaat en laat wat spullen liggen op tafel en in de keuken.
 • Zorg dat inbrekers niet online kunnen zien dat je weg bent. Als je iets plaatst op social media, zorg dan dat alleen je vrienden het kunnen zien.
 • Andere hints voor inbrekers dat je huis (binnenkort) even onbewoond is: een caravan voor vertrek voor de deur zetten en adreslabels aan je koffer als je gaat vliegen.
 • Berg juwelen en andere kostbaarheden op in een kluis.
 • Goede sloten zijn natuurlijk altijd een goed idee. Een inbreker heeft nu eenmaal meer tijd nodig om een woning binnen te dringen die goed beveiligd is. Uit onderzoek blijkt dat de kans groot is dat de inbreker afhaakt als hij niet binnen een halve minuut binnen is.
 • Vergeet ook je schuur niet (en de fietsen die daar in staan).
 • Een inbreker staat niet graag in beeld, een camera (bijvoorbeeld bij je deurbel) kan dus preventief werken.
 • Een inbraakalarm helpt ook. Als je hem goed gebruikt tenminste.

Naast bescherming tegen inbraak is ook brandveiligheid een aandachtspunt. Haal van elektrische apparaten die je niet gebruikt de stekker uit het stopcontact. Zo voorkom je kortsluiting of brand na een blikseminslag. 

Tips voor een schadevrije zomer

Tips om schade te voorkomen voor als je op vakantie bent

Als je tijdens de vakantie te maken krijgt met schade aan je bezittingen of ziekte, wil je dat de kosten vergoed worden. Daarom kies je voor een reisverzekering. Maar voorkomen is vanzelfsprekend beter dan vergoeden. Hopelijk helpen onderstaande tips je daarbij:

 • Vlieg je naar je vakantiebestemming? Doe dan de meest kostbare spullen altijd in je handbagage.
 • Verspreid kleding over meerdere koffers en reistassen. Het gebeurt namelijk wel eens dat de bagage zoek raakt en later aankomt op uw vakantiebestemming. Ook wanneer je tijdens de vakantie op pad gaat, is het verstandig kostbare spullen te verspreiden over meerdere tassen.
 • Laat kostbare bagage, zoals sieraden, paspoorten en pinpassen, niet onbeheerd achter in je kamer, auto of caravan. Stop ze in een kluis of neem ze mee.

Schade melden hoeft vaak niet direct

Krijg je te maken met schade op vakantie? Dan is het goed om te weten dat je in veel gevallen dit niet direct hoeft te melden. Bijvoorbeeld bij schade aan je koffer of camera kan het ook na afloop via vmdkoster.nl/schade-melden. Aangifte doen bij de lokale politie moet wel altijd zo snel mogelijk.

Advies over de reisverzekering

Zoals gezegd is een goede reisverzekering heel verstandig. Voor schade aan je bezittingen, maar ook als je medische kosten moet maken tijdens je vakantie. Onze particuliere adviseurs helpen je graag met de keuze voor de best passende reisverzekering. Bel 0172 611 116 voor persoonlijk advies of vraag direct een offerte aan.

Offerte reisverzekering aanvragen