Inbraakalarm op de juiste manier gebruiken

Inbraakalarm op de juiste manier gebruiken

Maandag 4 oktober 2021

Inbraakalarm voor uw woning op de juiste manier gebruiken

De gemiddelde inboedel in Nederland is ongeveer € 45.000 waard. Maar wie bijvoorbeeld veel kostbare sieraden of kunst heeft, zit daar al snel boven. De verzekeraar wil die spullen dan vaak alleen verzekeren wanneer klanten hun woning extra goed beschermen. Met een inbraakalarm bijvoorbeeld. Heeft u een alarm laten installeren, dan is het belangrijk dat dit alarm ook op de juiste manier gebruikt wordt.

Alarm niet aangezet, schade niet uitgekeerd

Recent ging een consument daar behoorlijk de mist mee in. Er werd bij haar ingebroken en de schade bedroeg maar liefst € 104.000. Wat was er gebeurd: haar zoon had het huis verlaten zonder de alarminstallatie aan te zetten. En de verzekeraar had dat wel verplicht gesteld. Dat was ook door haar adviseur met haar besproken.

De verzekeraar weigerde daarop de schade uit te keren. De vrouw stapte naar klachteninstituut Kifid. Ze vond dat ze niet goed was voorgelicht. Volgens Kifid is het echter de eigen verantwoordelijkheid van bewoners om een alarminstallatie ook daadwerkelijk in te schakelen.

Tips voor inbraakpreventie

  • Inbraakpreventie is altijd een goed idee. Een Keurmerk Veilig Wonen of een alarmsysteem beschermen uw kostbare spullen. Bijkomend voordeel is dat ze mogelijk een premiekorting op je inboedelverzekering opleveren.
  • Heeft u veel kostbare spullen zoals sieraden of kunst? Geef dit dan aan wanneer u een inboedelverzekering afsluit. Licht uw adviseur ook in wanneer u een nieuw sieraad, kunstwerk of antiek in bezit krijgt.
  • Stelt de verzekeraar een alarminstallatie verplicht, neem dan met uw financieel adviseur de eisen goed door. Vaak staat er in de voorwaarden dat het alarm ’s nachts en bij het verlaten van het huis moet zijn ingeschakeld. Zorg ook dat het alarm daadwerkelijk wordt gebruikt, en bespreek dit met uw kinderen of andere huisgenoten.

Inbraakalarm en uw woonverzekeringen

Met bepaalde keurmerken of alarmsystemen geven verzekeraars soms korting op de premie van uw inboedelverzekering. Neem contact op met de adviseurs van VMD Koster als u hier een vraag over heeft. Bel 0172 611 116 of vul het contactformulier in.

Stel uw vraag aan onze adviseurs