Inbraakalarm op de juiste manier gebruiken

Inbraakalarm op de juiste manier gebruiken

Donderdag 17 augustus 2023

Inbraakalarm woning op de juiste manier gebruiken

De gemiddelde inboedel in Nederland is € 45.000 waard. Maar heb je bijvoorbeeld veel kostbare sieraden of kunst, dan kom je daar al snel boven. De verzekeraar wil die spullen dan vaak alleen verzekeren wanneer je jouw woning extra goed beschermt. Met een inbraakalarm bijvoorbeeld. Heb je een alarm laten installeren, dan is het belangrijk dat dit alarm ook op de juiste manier gebruikt wordt.

Alarm niet aangezet, schade niet uitgekeerd

Enkele jaren geleden ging het ondanks de aanwezigheid van een inbraakalarm fout bij een Nederlands gezin. Wat gebeurde er?

De verzekeraar had in de voorwaarden verplicht gesteld dat het alarm aan moest staan als niemand thuis was. Dat was ook door de verzekeringsadviseur besproken bij de aanvraag van de inboedelverzekering.

Eén van de kinderen had het huis verlaten zonder de alarminstallatie aan te zetten. Er werd ingebroken en de schade bedroeg maar liefst € 104.000. De verzekeraar weigerde daarop de schade uit te keren.

Het gezin diende een klacht in bij klachteninstituut Kifid. De klacht werd afgewezen, want het is de eigen verantwoordelijkheid van bewoners om een alarminstallatie ook daadwerkelijk in te schakelen.

Inbraakalarm goed gebruiken

Dit schadevoorbeeld was geen incident. Veel mensen vergeten hun alarmsysteem in te schakelen wanneer ze het huis verlaten of naar bed gaan. Zorg ervoor dat je een routine ontwikkelt waarbij je het systeem inschakelt voordat je vertrekt of naar bed gaat. Het is nog makkelijker om een slim alarmsysteem te gebruiken dat je kunt bedienen via een app op je telefoon. Andere belangrijke aandachtspunten zijn het regelmatig testen van het alarm en goede plaatsing van sensoren.

Meer tips voor inbraakpreventie

  • Inbraakpreventie is altijd een goed idee. Een Keurmerk Veilig Wonen of een alarmsysteem beschermen uw kostbare spullen. Bijkomend voordeel is dat ze mogelijk een premiekorting op je inboedelverzekering opleveren.
  • Heeft u veel kostbare spullen zoals sieraden of kunst? Geef dit dan aan wanneer u een inboedelverzekering afsluit. Licht uw adviseur ook in wanneer u een nieuw sieraad, kunstwerk of antiek in bezit krijgt.
  • Stelt de verzekeraar een alarminstallatie verplicht, neem dan met uw financieel adviseur de eisen goed door. Vaak staat er in de voorwaarden dat het alarm ’s nachts en bij het verlaten van het huis moet zijn ingeschakeld. Zorg ook dat het alarm daadwerkelijk wordt gebruikt, en bespreek dit met uw kinderen of andere huisgenoten.

Inbraakalarm en uw woonverzekeringen

Met bepaalde keurmerken of alarmsystemen geven verzekeraars soms korting op de premie van uw inboedelverzekering. Neem contact op met de adviseurs van VMD Koster als je hier een vraag over hebt. Bel 0172 611 116 of stel je vraag via deze website.

Stel uw vraag aan onze adviseurs