Zo voorkom je schade door de accu van elektrische fietsen
Vorig jaar was 57 procent van alle nieuw verkochte fietsen elektrisch, goed voor 80 procent van de omzet van alle fietsverkopen in ons land. Elektrische fietsen hebben veel voordelen: ze zijn sneller dan de stadsfiets, beter voor het milieu dan de auto en nemen ook nog eens minder ruimte in. Maar door de accu zijn er ook extra risico’s. Want als die in brand gaat, is dat lastig te blussen. Ondanks dat accubranden niet veel voorkomen, is het verstandig om alert te zijn. Daarom delen we 6 tips.
1. Bewaar de accu op kamertemperatuur
Fabrikanten van elektrische fietsen adviseren om de fiets met accu niet in een ongeïsoleerde schuur, garage of buiten te stallen. Zeker niet in de herfst of winter, de lage temperaturen kunnen dan voor diepontlading van de accu zorgen. Dat betekent dat de accu volledig leegloopt, waarna deze niet meer te gebruiken is. Bovendien neemt het risico op brand hierdoor ook toe.
Gebruik je de fiets langere tijd niet? Of heb je geen geschikte plek om de fiets te stallen? Dan is het aan te raden om de accu geheel op te laden en/of (daarna) op een andere plek op te bergen. Kamertemperatuur is voldoende. Hoge temperaturen kunnen ook tot brand van een accu leiden. Leg daarom geen accu’s op de verwarming of een andere warme plaats. En parkeer een elektrische fiets in de zomer of op een warme voorjaarsdag niet te lang in de volle zon.
2. Volledig opgeladen? Haal de stekker uit het stopcontact
Branden met fietsaccu’s kunnen ook ontstaan als het laadproces al is afgelopen. Is de accu volledig opgeladen? Dan is het verstandig om de stekker uit het stopcontact te halen. Daarom is het dus ook aan te raden om de accu overdag en tijdens werktijd op te laden. Dan kan iemand dit in de gaten houden.
3. Voorkom schade door vallen, stoten of water
Een belangrijke oorzaak van brand met fietsaccu’s is val-, stoot- of waterschade. Bijvoorbeeld door een ongeluk, een val in de sloot of doordat de fiets omver is geblazen door de wind. Dat laatste is te voorkomen door goed op te letten bij het neerzetten van de fiets. Leg een onbeschermde accu ook niet buiten in de regen.
4. Omgaan met een beschadigde accu
Is er zichtbare schade aan de accu, zoals een breuk, een deuk of losse aansluiting? Dan raden we je aan de beschadigde accu niet meer te gebruiken, niet op te laden en buiten te bewaren. Blijkt de accu onherstelbaar beschadigd? Dan kan de accu ingeleverd worden bij de milieustraat.
5. Opbergen in een accubox en acculaadkast
Een goed opberg- en oplaadsysteem voorkomt niet dat de accu in brand vliegt, maar zorgt er wel voor dat als het gebeurt, de schade zeer beperkt blijft. Bijvoorbeeld een specifiek ontwikkeld kleine box waarin twee tot vier accu’s kunnen worden opgeborgen en opgeladen. Of een speciale kluis, voorzien van dikke wanden en deuren, geschikt gemaakt voor het opbergen en opladen van meerdere accu’s.
6. Installeer een rookmelder in de ruimte waar de accu oplaadt
Sinds juli 2022 moet iedere woning minimaal één rookmelder per verdieping hebben. Maar het is zeker geen overbodige luxe om een extra exemplaar op te hangen in de ruimte waar fietsaccu’s worden opgeladen. Een accubrand begint namelijk vaak binnenin de accu, gevolgd door hevige rookvorming die zeer giftig is. Het is dan wel zo handig als een rookmelder daarvoor waarschuwt.
Advies over jouw verzekeringen