Risico budgetpolis zorgverzekering

Risico budgetpolis zorgverzekering

Dinsdag 20 oktober 2020

Het risico van een budgetpolis voor de zorgverzekering

Het bijbetalen voor niet-gecontracteerde zorg komt voor veel verzekerden met een budgetpolis als een verrassing. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS.

Toenemende populariteit budgetpolis

De zorgverzekering is voor iedere Nederlander een grote kostenpost. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het goedkoopste alternatief: de budgetpolis. In 2019 kozen 2,4 miljoen verzekerden in Nederland ervoor. Daarin schuilt wel gevaar, want de dekking is beperkt.  Want de kans is aanwezig dat de verzekerde voor niet-spoedeisende zorg niet dichtbij terecht kan of dat een groot deel van de zorgkosten zelf betaald moet worden.

Onduidelijkheid over bijbetaling

Het onderzoek laat zien dat het bijbetalen voor niet-gecontracteerde zorg voor veel verzekerden met een polis met beperkende voorwaarden als een verrassing komt. Ook voor verzekerden die wel op de hoogte zijn van de mogelijkheid tot bijbetaling, is het onduidelijk hoeveel er moet worden bijbetaald. Informatie over het bij te betalen bedrag blijkt moeilijk te achterhalen voor verzekerden met een polis met beperkende voorwaarden, terwijl het juist voor hen van belang is om de kosten tijdig te kunnen opzoeken.

Keuze tussen restitutie en natura: wat is het verschil

Er zijn drie soorten zorgverzekering: restitutie, natura en selectief. Met een restitutiepolis heeft u vrije zorgkeuze. Als u kiest voor een naturapolis mag u alleen gebruikmaken van de zorgaanbieders (bijvoorbeeld een ziekenhuis) die een contract hebben met uw verzekeraar. Wat gebeurt er als u gebruik maakt van een zorgaanbieder die niet is gecontracteerd? Dan vergoedt uw verzekeraar de kosten mogelijk niet of slechts gedeeltelijk. De naturapolis is daarom ook goedkoper dan de restitutiepolis, maar uw keuzevrijheid is dus minder. 

Zorgverzekering selectief

De derde variant is selectief, ook bekend als de budgetpolis. Dit is een beperkte variant op de naturapolis. Kenmerkend voor deze polissen is dat verzekerden een beperktere keuze hebben uit zorgaanbieders of een lagere vergoeding ontvangen bij het gebruik van niet-gecontracteerde zorg. De premie is daardoor lager.

Advies zorgverzekering