Preventietips kerst en jaarwisseling

Preventietips kerst en jaarwisseling

Donderdag 23 december 2021

Preventietips kerst en jaarwisseling

Ook dit jaar hebben we te maken met andere feestdagen dan we gewend zijn. De verwachting is dat meer mensen thuis blijven. Toch zijn de feestdagen onverminderd populair onder dieven. Volgens experts zullen donkere huizen nu juist extra opvallen. Ga je wel weg? Let er dan op hoe je jouw huis achterlaat.

Minder inbraken tijdens lockdown

Je moet er niet aan denken dat je na een gezellig etentje met familie thuiskomt en een nare ontdekking doet: er is ingebroken. Het aantal inbraken wordt al jaren bijgehouden en in de cijfers is het effect van de lockdowns goed zichtbaar. Hoe meer mensen thuis zijn, hoe lager het aantal inbraken.

Jaarwisseling populairste dag voor inbrekers

Aangezien mensen er met de feestdagen vaak op uittrekken, blijkt het risico op een inbraak tijdens deze donkere dagen ruim 50 procent hoger te liggen dan op een gemiddelde dag. De jaarwisseling is veruit het populairst onder inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat tijdens oud en nieuw binnenkomt ligt zelfs 90 procent hoger dan op een gemiddelde dag. Het vuurwerk zorgt ervoor dat dieven minder goed gehoord worden: dat zou dit jaar anders kunnen zijn, maar tref toch je voorzorgsmaatregelen.

Veilig Wonen Scan

Om inbraak te voorkomen zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. De belangrijkste: verlichting en goede sloten. Ook een tijdschakelaar instellen is een goed idee. Laat ook de buren weten dat je weg bent en vraag of ze een oogje in het zeil houden. Op de website veiligwonenscan.nl van het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijg je na een korte scan nog veel meer handige tips.

Nog een risico rond de jaarwisseling: illegaal vuurwerk

Vanwege het vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling, is de verwachting dat veel liefhebbers hun inkopen in andere circuits doen en daarbij ook illegaal vuurwerk aanschaffen. Veel mensen weten niet dat de gevolgen van schade door illegaal vuurwerk enorm kunnen zijn: niet alleen riskeer je een celstraf, de verzekeraar kan beslissen om de schade die je veroorzaakt niet te vergoeden. Je draait er dan zelf voor op.

Advies over je verzekeringen