Preventietips feestversiering

Preventietips feestversiering

Maandag 4 december 2017

Preventietips feestversiering

Tijdens de feestdagen worden veel bedrijven vrolijk aangekleed. Goed voor de sfeer en mogelijk ook de omzet, maar er zijn wel een paar risico’s die beperkt moeten worden. Want langs de gezellige aankleding kan een brand zich snel verspreiden. Wij delen graag een paar tips van verzekeraar Nationale-Nederlanden met u.

Brandveilige versiering

Gebruik geen kunststof of synthetische stoffen. Deze materialen veroorzaken bij brand namelijk gevaarlijke druppelvorming en ernstige rookontwikkeling. Er is ook brandveilige versiering verkrijgbaar die moeilijk brandbaar is of een brandvertragende werking heeft. Op de verpakking staan de brandveilige eigenschappen. Bewaar de verpakking goed, zodat u bij een controle van de brandweer of de gemeente kunt aantonen dat u brandveilige versieringen hebt gebruikt.

Brandvertragende middelen

Heeft u al versiering aangeschaft en is die niet brandveilig? Dan kunt u de versiering alsnog laten behandelen met een brandvertragend middel. Hiervoor moet u wel een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zo’n behandeling werkt maximaal een jaar. 

Aanbrengen van versiering

Ook is het belangrijk dat u de versiering op veilige plekken aanbrengt. Breng versieringen altijd aan op minimaal vijftig centimeter afstand van warmtebronnen, zoals halogeenverlichting en spotjes. Zorg ervoor dat de versieringen geen belemmering vormen voor brandmelders, sprinklers en bewegingsmelders van de alarminstallatie. Controleer daarnaast of uw blusmiddelen nog goed bereikbaar zijn. Houd ook de vluchtwegen en vluchtdeuren vrij van versieringen en andere obstakels.

Veilig omgaan met verlichting

  • Gebruik geen kaarsen of andere lichtbronnen met open vlam.
  • Test de feestverlichting voordat u deze ophangt door deze een half uurtje te laten branden.
  • Controleer of de bedrading van de feestverlichting onbeschadigd is.
  • Sluit feestverlichting bij voorkeur rechtstreeks of met een enkel verlengsnoer aan op een stopcontact.
  • Rol kabelhaspels helemaal af om overbelasting te voorkomen.
  • Haal na gebruik de stekker uit het stopcontact.