Pleziervaartuigen: tips over diefstal, varende kinderen en de verzekering
De zomer komt eraan, dat betekent dat veel mensen de komende maanden met hun boot het water op gaan. Voor en tijdens het vaarseizoen zorg je natuurlijk voor goed onderhoud. Zo kun je veilig gaan varen. Wij adviseren daarnaast ook goed naar de verzekering voor jouw boot (pleziervaartuigenverzekering) te kijken.
Diefstal van je boot voorkomen
Vorig jaar hebben bijna 1.200 diefstallen van en (van)uit vaartuigen plaatsgevonden. Amsterdam is voor botendieven de hotspot, met 144 geregistreerde diefstallen. Op de tweede plaats staat Súdwest-Fryslân met 45. Gelukkig kan je als booteigenaar zelf veel doen om te voorkomen dat jouw boot (of de buitenboordmotor) verdwijnt. Een paar tips van de politie:
- Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot.
- Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
- Zorg voor een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem.
- Haal de motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit.
- Niets erin, niets eruit: neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot.
Tips voor een goede voorbereiding
Controleer voor je met je boot het water op gaat eerst of het vaartuig er ook klaar voor is. Vooral de motor verdient extra aandacht. Want de KNRM moet het vaakst uitvaren voor motorproblemen. Deze problemen hebben bijna allemaal te maken met onderhoud. Lees daarom onze tips voor een goede voorbereiding.
Kinderen mogen vaartuigen niet besturen
Voor het besturen van een open motorboot moet je (klein)kind minimaal 12 jaar zijn. Is het kind nog onder de 16 jaar? Dan mag de boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur. En de boot mag maximaal 7 meter lang zijn. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden.
De dekking van de pleziervaartuigenverzekering
Met een goede pleziervaartuigenverzekering kan je zonder zorgen het water op. Onze adviseurs staan voor je klaar om de juiste dekking samen te stellen. De mogelijkheden:
- Schade aan het vaartuig zelf
- Schade aan inboedel, uitrusting en motor
- Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid is een belangrijk onderdeel. Want veroorzaak je met jouw boot door een aanvaring schade? Dan kan je vaak geen beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Wanneer de boot een motor heeft van 3kw (circa 4 pk) dan ben je zelfs wettelijk verplicht de boot voor het aansprakelijkheidsrisico te verzekeren. Voor de dekking voor de motor is het heel belangrijk dat de juiste motor vermeld staat op de polis. Als je de motor vervangt, moet je dit daarom altijd doorgeven aan je verzekeringsadviseur.