Past jouw overlijdensrisicoverzekering nog bij je?

Past jouw overlijdensrisicoverzekering nog bij je?

Dinsdag 7 juni 2022

Past jouw overlijdensrisicoverzekering nog bij je?

Heb je in het verleden een  overlijdensrisicoverzekering (ORV) afgesloten? Dan is het goed om de verzekering eens tegen het licht te houden. Want er kan in de afgelopen jaren veel veranderd zijn in jouw leven. En dat heeft mogelijk invloed op deze verzekering.

De overlijdensrisicoverzekering in het kort

Een ORV is een verzekering die uitkeert bij overlijden. Als je vóór de einddatum van de verzekering overlijdt, krijgen de nabestaanden – vaak partner of kinderen – het verzekerde bedrag uitgekeerd. Dit bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Op die manier blijft de hypotheek betaalbaar als één van de partners overlijdt.

Is de dekking nog passend bij uw huidige levensstandaard?

Bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering is door jouw adviseur gekeken welk bedrag jij of je partner nodig zou hebben bij het overlijden van één van beiden. Het inkomen dat wegvalt moet tenslotte worden opgevangen. Er is daarbij met verschillende factoren rekening gehouden. Maar mogelijk zijn deze factoren gewijzigd. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Een verhuizing kan gepaard gaan met hogere vaste lasten zoals de hypotheek of huur.
  • Een ander uitgavenpatroon kan ook aanleiding zijn voor een aanpassing van de overlijdensrisicoverzekering. Wellicht ben je gewend om in meer luxe te leven en wil je deze levensstandaard behouden.
  • Kinderen die gaan studeren. Dit brengt extra kosten voor het huishouden mee.

Lagere premie overlijdensrisicoverzekering

Tegenwoordig houden verzekeraars rekening met de actuele levensverwachting. Ook is er meer concurrentie tussen de verzekeraars. Het gevolg is dat de premie voor een overlijdensrisicoverzekering nu meestal lager ligt dan vijf jaar of langer geleden.

Gestopt met roken?

Zeker voor ex-rokers is er voordeel te behalen. Rookte je toen je de verzekering afsloot, maar ben je inmiddels gestopt? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een korting op de premie. Door niet meer te roken, ben je tenslotte gezonder gaan leven en is de kans kleiner geworden dat je vroegtijdig overlijdt.

Hou rekening met de gezondheidsverklaring

Als je jouw overlijdensrisicoverzekering wil aanpassen, moet je meestal een gezondheidsverklaring invullen. Het kan zijn dat door de aanvraag door de gezondheid van jou of je meeverzekerde partner niet geaccepteerd wordt door de verzekeraar.

Advies over uw overlijdensrisicoverzekering

Ben je benieuwd of jouw overlijdensrisicoverzekering nog juist is? Vul het offerteformulier in zodat wij contact met je op kunnen nemen. Hou er rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan het advies en/of het begeleiden van de aanvraag. Over de precieze kosten word je vooraf geïnformeerd. Geen vervelende verrassingen achteraf dus.

Advies overlijdensrisicoverzekering