Advies van Freek over de overbruggingshypotheek

Advies van Freek over de overbruggingshypotheek

Donderdag 1 augustus 2019

Overbruggingshypotheek voor als je een huis koopt voor je huidige woning is verkocht

Als je gaat verhuizen, kan het zijn dat je de nieuwe woning al wel hebt gekocht, maar je huidige woning nog niet verkocht. Dan is het fijn dat de meeste hypotheekaanbieders een overbruggingshypotheek aanbieden. Dit wordt ook wel een overbruggingskrediet genoemd. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de overbruggingshypotheek?

Overwaarde huidige woning gebruiken voor aankoop nieuw huis

Je hebt deze hypotheek nodig als je de overwaarde van je huidige woning wilt gebruiken om de nieuwe woning te financieren. Een overbruggingshypotheek is een lening om de periode te overbruggen waarin je een nieuw huis hebt gekocht, maar het oude huis nog niet is verkocht. Met de overbruggingshypotheek schiet de hypotheekverstrekker de overwaarde van je huis voor.

De overbruggingshypotheek aflossen

Zodra het oude huis is verkocht, los je met de overwaarde eerst het overbruggingskrediet af. Als er dan nog overwaarde overblijft, is het mogelijk om daarmee de hypotheek op je nieuwe woning te verlagen.

Hoeveel krediet is mogelijk?

Is de woning (op papier) al verkocht? Dan gebruiken de meeste banken deze rekensom voor het overbruggingskrediet: Behaalde verkoopprijs -/- restschuld -/- verkoopkosten.

Als de woning nog niet verkocht is, werkt het anders. Je krijg dan vaak maximaal 90% van de getaxeerde verkoopwaarde. Ook hier gaat de restschuld er natuurlijk nog van af. Dus als de verkoopwaarde € 350.000 is en je hebt een restschuld van € 280.000, dan is een overbruggingshypotheek van € 35.000 mogelijk (90% van € 350.000 is € 315.000 en daar gaat € 280.000 vanaf).

Maar er is zelfs nog meer mogelijk

Er zijn geldverstrekkers waar de mogelijkheden nog verder gaan. Zij overbruggen zelfs 100% van de overwaarde op een nog niet verkocht onderpand. Bij bovenstaand rekenvoorbeeld is dat dus € 70.000! Als deze oplossing voor jou het beste is, regelt Freek dit voor je.

Heb je een spaarhypotheek? Dan kan het opgebouwde spaarbedrag bij één bank ook ingezet worden. Op deze manier kan je dus meer overbruggen en makkelijker je droomwoning kopen.

Wat moet je verder nog weten?

  • De rente die je over het overbruggingskrediet betaalt, is fiscaal aftrekbaar.
  • Als je oude woning wordt verhuurd, is er geen recht op hypotheekrenteaftrek.
  • De maximale looptijd is meestal 12 maanden, maar soms is 24 maanden ook mogelijk.
  • Je hebt tijdelijk twee hypotheken en daarom ook dubbele maandlasten.

Persoonlijk advies? Maak een afspraak met Freek

De situatie verschilt per persoon en per woning, dus elke overbruggingshypotheek is anders. Maar gelukkig heb je Freek! Samen met mijn collega’s kijk ik graag met je naar de beste oplossing. Maak daarom een afspraak:

Deze blog is geschreven door Ricardo Meijer, Erkend Hypothecair Planner bij Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn. Wil je een afspraak met hem maken? Dat kan via dit formulier.