Onderverzekering bedrijfspand: wat is het risico?

Onderverzekering bedrijfspand: wat is het risico?

Woensdag 19 januari 2022

Onderverzekering bedrijfspand: wat is het risico voor bedrijven?

Voor de verzekering van uw bedrijfspand (gebouwenverzekering) wordt een verzekerde som vastgesteld. Dit bedrag is gelijk aan de herbouwwaarde. Het bedrag dat nodig is om het pand op dezelfde plek met dezelfde bestemming te herbouwen. Dit is dus niet de waarde van het pand bij verkoop.

Het is van groot belang dat de verzekerde som op de polis van uw bedrijfspand klopt. Bij schade kan onderverzekering (een te lage verzekerde som) namelijk betekenen dat uw schadevergoeding te laag uitvalt.

Voorbeeld van onderverzekering

Stel uw bedrijfspand is verzekerd voor een bedrag van € 600.000. Na een brand blijkt dat er schade is van € 450.000. De werkelijke herbouwwaarde voor de schade wordt bepaald op € 900.000. De uitkering is dan een stuk lager dan het schadebedrag.

  • Verzekerd bedrag:  € 600.000  
  • Werkelijke waarde: € 900.000
  • Schade: € 450.000
  • Uitkering: (€ 600.000 / € 900.000) x € 450.000 = € 300.000
  • Tekort: € 150.000

Controleren van de gebouwenverzekering

Onderverzekering kan voor uw bedrijf grote financiële gevolgen hebben. Controleer daarom jaarlijks of het verzekerde bedrag nog voldoende is. Waar kunt u rekening mee houden?

  • Let op het verschil tussen harde en zachte clausules. Harde clausules bieden geen dekking als niet aan de verplichtingen in de polis is voldaan. Zachte clausules doen dit wel, maar een er is een hoger eigen risico.
  • Zorg eventueel voor een vaste taxatie van het bedrijfspand en de inventaris. Dit geeft geen discussie over de waarde van de getaxeerde zaken.
  • Na een taxatie door een expert geldt vaak een clausule op de polis die garantie biedt tegen een eventuele onderverzekering.

Advies over de gebouwenverzekering

De risicomanagers van VMD Koster helpen bedrijven met het up-to-date houden van de verzekeringen. Wij zorgen er samen met u voor dat er geen onderverzekering ontstaat bij uw gebouwenverzekering. Bel 0172 611 116 om direct contact met ons op te nemen voor advies. Of vraag een offerte aan voor de gebouwenverzekering.

Offerte gebouwenverzekering