Minder diefstal uit woningen, maar meer uit bijgebouwen

Minder diefstal uit woningen, maar meer uit bijgebouwen

Dinsdag 2 juni 2020

Minder diefstal uit woningen, maar meer uit bijgebouwen

Uit politiecijfers blijkt dat er in maart en april aanzienlijk minder inbraken in woningen waren dan een jaar eerder. In januari en februari dit jaar steeg het aantal geregistreerde woninginbraken nog,  maar in de maanden maart en april was er een forse daling. Waarschijnlijk heeft dit veel te maken met de coronamaatregelen. Er is minder gelegenheid voor inbrekers omdat veel mensen thuis werken en ook ’s avonds minder de deur uitgaan.

Vorig jaar inbraak in 1 op 254 woningen

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 39.452 woninginbraken geregistreerd. Ten opzichte van het aantal huishoudens komt dit neer op één woninginbraak op iedere 254 huishoudens. 

Schuur en kelderbox zijn het nieuwe doelwit

Inbrekers wijken uit van woningen naar bijgebouwen. Terwijl het aantal registraties van woninginbraken daalde, steeg het aantal inbraken in schuren, kelderboxen en garages. In april werd 24% vaker ingebroken in schuren en kelderboxen.

Hoe is inbraak uit een bijgebouw verzekerd?

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via de inboedelverzekering. De dekking verschilt wel per verzekeraar. Er moet hoe dan ook aangifte zijn gedaan bij de politie. Ook voor bijgebouwen geldt dat er voldoende aan gedaan moet zijn om inbraak te voorkomen. Als de deur bijvoorbeeld gewoon openstond, is er meestal geen dekking.