Magazijn in vlammen op, bedrijf failliet

Magazijn in vlammen op, bedrijf failliet

Donderdag 28 november 2019

Magazijn in vlammen op, bedrijf failliet

In het FD van 25 november vertelt de voormalige eigenaar van een populaire webwinkel over een brand die het einde van zijn bedrijf betekende. Een interessant verhaal met een belangrijke les over risicobeheer.

Grote brand zorgt voor grote bedrijfsschade

Het was eind september 2018 toen het magazijn in Molenaarsgraaf inclusief inventaris en goederen bij een brand verwoest werd. Een gigantisch probleem omdat de klanten van de webwinkel wachtten op een bestelling en er via de website doorlopend nieuwe aanvragen binnen kwamen. En voor het voortbestaan van het bedrijf was het noodzakelijk dat de omzet niet te ver terugviel. De noodoplossing was om leveranciers rechtstreeks aan de klanten te laten leveren, maar hierbij ging veel mis. De maanden na de brand lijdt het bedrijf door alle directe en indirecte kosten fors verlies.

Risicobeheer en onderhoud verzekeringen

Het bedrijf bleek onderverzekerd te zijn, waardoor slechts een deel van de schade vergoed werd. De uitkering was € 500.000, maar de schade aan goederen bedroeg al € 1.200.000. Het onderstreept hoe belangrijk het is de juiste verzekeringen af te sluiten, maar ook om de verzekeringen vervolgens goed te onderhouden. Het onderhoud van verzekeringen is daarom een belangrijk onderdeel van onze aanpak bij risicobeheer.

Inventaris- en goederenverzekering

Voor bedrijven die actief zijn met groothandel of detailhandel is een inventaris- en goederenverzekering onmisbaar. Als zoals in dit geval de goederenvoorraad en veel inventaris verloren gaat, wordt met deze verzekering de schade aan goederen en inventaris van uw bedrijf vergoed. Naast de directe schade bent u met deze polis ook verzekerd tegen diverse bijkomende kosten.

Bij deze verzekering is het belangrijk dat u regelmatig controleert of u niet onderverzekerd bent. Door de actuele nieuwwaarde van uw inventaris en inkoopwaarde van uw goederenvoorraad door te geven, kunnen wij contoleren of deze overeenkomt met uw verzekerde som. De risicomanagers van VMD Koster helpen u om onderverzekering en oververzekering voor uw inventaris en goederen te voorkomen.

Bedrijfsschadeverzekering

De verzekering voor bedrijfsschade komt in beeld na een grote calamiteit, zoals een brand. Uw bedrijf komt (gedeeltelijk) stil te liggen. De schade kan zelfs zo ernstig zijn dat u uw bedrijf letterlijk weer van de grond moet opbouwen. De kosten lopen hoog op, maar deze verzekering biedt de oplossing. De vaste lasten, zoals de personeelskosten en de huur, en nettowinst worden verzekerd. Ook hier is het van groot belang dat het verzekerd bedrag en de uitkeringstermijn goed aansluiten op het bedrijf en de risico’s die er zijn. Ook daar zorgen onze risicomanagers voor.

Advies over uw zakelijke verzekeringen? Vul het formulier in