Koolmonoxidemelder ontbreekt in de meeste huizen

Koolmonoxidemelder ontbreekt in de meeste huizen

Woensdag 29 april 2020

Koolmonoxidemelder ontbreekt in de meeste huizen

Uit een steekproef onder duizend Nederlanders, gehouden door de Nederlandse Brandwonden Stichting, blijkt dat 72 procent van de mensen niet weet waar je een koolmonoxidemelder (CO-melder) moet plaatsen. Ook blijkt dat slechts 25 procent van de huishoudens in Nederland zo’n melder heeft.

CO-melder is van levensbelang

Koolmonoxide staat bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Brandweer Nederland benadrukt daarom dat het van levensbelang is, dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. Waarschuwen  kan alleen door een goed geplaatste CO-melder.

Koolmonoxidemelder in verwarmingsruimte

Het is een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.