Komende jaren nog meer cyberaanvallen
Het Canadese bedrijf BlackBerry, specialist in cybersecurity, waarschuwt dat het aantal cyberaanvallen de komende jaren alleen maar toeneemt. De zwakke plekken van IT-infrastructuren zijn nog altijd niet goed beveiligd. En wanneer de oude systemen eindelijk aangepakt worden, zijn er alweer nieuwe technieken die ook beveiligd moeten worden. Welke middelen gaan hackers de komende tijd inzetten? BlackBerry geeft een overzicht van een aantal trends.
Systemen uit het verleden blijven ons achtervolgen
Veel bedrijven schaffen nieuwe geavanceerde systemen aan om hun IT-infrastructuur zo goed mogelijk te beveiligen tegen aanvallen van buitenaf. Echter, bij een groot aantal bedrijven staan nog verouderde systemen die niet makkelijk kunnen worden geüpdatet of vervangen. Deze systemen bevatten vaak zwakke plekken in de software die gebruikt kunnen worden om het bedrijfsnetwerk binnen te dringen.
Cyberaanvallen zullen ook fysieke pijn veroorzaken
Naast oude systemen gaan ook nieuwe technologieën een bedreiging vormen. Het Internet of Things (IoT) gaat veel verder dan alles wat we zien in de huidige cyberaanvallen. Dit komt omdat IoT-aanvallen een bedreiging vormen voor de openbare veiligheid. Een gehackte computer of mobiele telefoon kan normaal gesproken geen direct lichamelijk letsel veroorzaken. Het is vervelend als onze persoonlijke gegevens worden gestolen, maar het is niet te vergelijken met de impact van een auto-ongeluk of het stopzetten van een infuuspomp of pacemaker.
Hacken begint vaak bij medewerkers
IT-afdelingen richten zich vaak op het voorkomen van aanvallen van buitenaf, maar de realiteit is dat de meeste hacks intern beginnen. Het is vaak het personeel dat documenten deelt via onveilige applicaties of klikt op steeds geavanceerdere phishing-berichten. Terwijl hackers vaak worden afgeschilderd als technische genieën die met behulp van complexe algoritmen geavanceerde cryptografie doorbreken, is de realiteit dat eenvoudigere technieken net zo effectief zijn. Naarmate de IT-beveiliging beter wordt, vormen medewerkers de zwakste schakel.
Verzekeringen en cyberbeveiliging gaan hand in hand
Er komt een moment waarop het er niet meer toe doet welk systeem of welke medewerker de zwakste schakel is. Het hacken van bedrijfsgegevens gebeurt. Verzekeraars spelen hier op in met complete cyberverzekeringen waarbij veel aandacht is voor het beperken van risico's. Bedrijven die hun beveiliging goed op orde hebben, worden beloond met een lagere premie voor hun cyberverzekering.