In welk land zijn werknemers het meest gestrest?

In welk land zijn werknemers het meest gestrest?

Woensdag 15 mei 2019

In welk land zijn werknemers het meest gestrest?

Maar liefst 62% van de Europeanen ervaart minstens wekelijks stress op de werkvloer. En 17% zelfs dagelijks. Dat blijkt uit onderzoek onder 10.000 werknemers uit Europa, waaronder 1.400 Nederlanders.

Minder stress in Nederland dan in de rest van Europa

De verschillen per land zijn groot. Zo is Nederland het minst gestreste land van de acht onderzochte landen: slechts 42% van de werknemers ervaart hier wekelijks stress, waarvan 8% dagelijks. Daarnaast geeft 22% van de Nederlandse werknemers aan nooit stress op het werk te ervaren, bijna twee keer zo veel als het Europese gemiddelde (12%).

Werknemers huiverig om naar manager te stappen

Hoewel 70% van de Europese werknemers aangeeft geestelijke gezondheidsproblemen best te durven bespreken op het werk, betekent dit niet dat zij hiervoor direct naar de manager of HR-afdeling stappen. Slechts één op de vijf (21%) werknemers vindt het geen probleem om met hun manager te praten over dit soort problemen. De HR-afdeling of de directie worden zelfs door minder dan één op de tien werknemers als gesprekspartner voor dit onderwerp genoemd.

Dat werknemers huiverig zijn om met deze problematiek naar hun werkgever te stappen, heeft ook te maken met het beeld van werknemers dat werkgevers niet of nauwelijks zouden geïnteresseerd zijn in de geestelijke gezondheid van hun personeel. Opvallend, omdat er de laatste jaren veel aandacht is voor het thema geestelijke gezondheid op de werkvloer.

Advies ziekteverzuim