Verbouwen door je hypotheek te verhogen met een bouwdepot
Een grote woonkeuken, meer ruimte op zolder door een dakkapel of een nieuwe badkamer met inloopdouche en dubbele wastafel: maak van je huis een droomhuis door het te verbouwen. Het is mooi als je voldoende spaargeld hebt om de verbouwing te financieren. Maar als dat niet zo is, biedt je hypotheek vaal een oplossing. Want je kan je hypotheek verhogen met een bouwdepot.
Voordelen van een verbouwing
- Door de verbouwing kan de waarde van je woning stijgen.
- De bank ziet door deze waardestijging minder risico, hierdoor kan je hypotheekrente mogelijk omlaag.
- En natuurlijk meer woonplezier!
Een bouwdepot aanvragen in 7 stappen
Een bouwdepot is een nieuwe lening bij jouw bestaande hypotheek speciaal om te verbouwen. Het benodigde bedrag wordt door de bank op een aparte rekening gezet. Hiervan betaal je zelf de kosten voor de verbouwing. Wat er allemaal komt kijken bij het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing? Denk aan de volgende stappen:
- Maak een afspraak met Freek om je verbouwing en wensen te bespreken.
- Samen schatten we in wat de verbouwing gaat kosten. Met deze schattingsbedragen wordt de hoogte van het bouwdepot bepaald.
- Laat je woning taxeren. De taxateur bepaalt in een taxatierapport de marktwaarde voor en na de verbouwing.
- Is er voldoende leenruimte en kun jij de lasten van de lening dragen? Dan krijgt het bouwdepot groen licht en vraagt Freek de lening aan.
- De bank stort het benodigde verbouwingsbedrag in je bouwdepot. Het verbouwen kan beginnen!
- Tijdens je verbouwing declareer je de facturen en bonnetjes van bijvoorbeeld de aannemer en/of bouwmarkt uit het bouwdepot.
- Blijft er na verbouwing geld over in je bouwdepot? Dat is niet erg. Je geeft het geld niet terug aan de bank, maar gebruikt het om je maandelijkse aflossing en rente te betalen.
De kosten van een bouwdepot
Met de huidige rentestanden van 4,1% voor een rentevaste periode van 10 jaar betaal je met Nationale Hypotheek Garantie bruto 50 euro voor elke 10.000 euro in een bouwdepot. Over een bouwdepot betaal je, net als over je gewone hypotheek, rente en aflossing. En die rente? Die kun je meestal aftrekken van de inkomstenbelasting.
Bij de aanvraag komen er (mogelijk) ook advies- en taxatiekosten en notariskosten bij. Deze kosten voor het afsluiten van het bouwdepot kun je meefinancieren, dus je hebt hiervoor geen eigen geld nodig.
Persoonlijk advies van Freek
Wil je meer weten over hoe je de overwaarde van jouw woning kan gebruiken? Neem contact op met Freek. Na een vrijblijvend kennismakingsgesprek krijg je een goed beeld van wat mogelijk is en wat Freek voor jou kan betekenen. Dit zijn de contactgegevens:
- Freek Hypotheek Alphen aan den Rijn (0172 492 947, alphen@freekhypotheek.nl)
- Freek Hypotheek Bodegraven (0172 617 907, bodegraven@freekhypotheek.nl)
Woonhuisverzekering aanpassen na verbouwing
Veel Nederlanders passen hun woonhuisverzekering niet aan na een verbouwing. Soms is dit wel nodig. Het advies van VMD Koster is om een verbouwing altijd door te geven. Wij controleren dan jouw verzekering. En als het nodig is, passen we hem samen met jou aan.
Contact opnemen met VMD Koster