Hoe veilig rijden Nederlanders in de auto?

Hoe veilig rijden Nederlanders in de auto?

Dinsdag 22 januari 2019

Hoe veilig rijden Nederlanders in de auto?

Verzekeraar Nationale-Nederlanden onderzocht hoe veilig Nederlanders onderweg zijn. Waar gebruiken we de auto voor? En waar maken we ons schuldig aan tijdens het rijden?

Waar gebruiken Nederlanders hun auto voor?

Van alle mensen die een rijbewijs hebben en af en toe autorijden, heeft 80% een eigen auto. Vrouwen gebruiken de auto, na woon-werkverkeer, het meest om praktische redenen. Denk hierbij aan boodschappen doen en de kinderen wegbrengen. Mannen gebruiken de auto meer voor sociale aangelegenheden.

Hoe veilig is het rijgedrag van Nederlanders?

Ruim de helft (53%) van de Nederlanders geeft toe soms te hard te rijden. Te harde muziek afspelen (28%), te moe achter het stuur kruipen (21%), rechts inhalen (20%) en smartphonegebruik achter het stuur (13%) zijn andere zondes waaraan we ons weleens schuldig maken.

Mannen rijden vaker schade dan vrouwen

Bijna de helft van de vrouwen (49%) reed nog nooit schade, tegenover ongeveer een derde (32%) van de mannen. Dat vrouwen minder vaak autorijden dan mannen en dat meer mannen een auto hebben, speelt hier wel mee.

Tips voor veiligheid onderweg

  • Houd afstand
    Een bumperklevende automobilist is de grootste ergernis onderweg. Houd daarom voldoende afstand.
  • Bereid je voor op pech
    Zorg dat je de juiste spullen in de auto hebt liggen die je nodig hebt bij pech. Denk aan een gevarendriehoek, veiligheidsvestje en verbanddoos.
  • Zorg voor een veilig autostoeltje
    Ga je de weg op met je kind, zorg er dan altijd voor dat hij of zij veilig in het juiste autostoeltje zit. Per lengte en gewicht zijn er verschillende soorten autostoeltjes.
  • Smartphone is een no-go
    Je smartphone gebruiken achter het stuur is gevaarlijk én strafbaar. Rijd daarom Mono: geen telefoongebruik tijdens het autorijden.