Grootste digitale kwetsbaarheden bij bedrijven

Grootste digitale kwetsbaarheden bij bedrijven

Maandag 10 oktober 2022

De grootste digitale kwetsbaarheden bij Nederlandse bedrijven

Cybercrime zal mij niet overkomen. Ik investeer in IT en dus ook in cybersecurity. En na een cyberaanval ben ik zo weer op de been. Dat zijn de grootste misvattingen die er voor zorgen dat Nederlandse bedrijven kwetsbaar zijn voor cybercrime.

Nulmetingen bij bedrijven

ThreadStone Cyber Security doet jaarlijks nulmetingen bij Nederlandse bedrijven met 15 tot 1.500 medewerkers. Op basis van deze metingen wordt een top-3 opgesteld van de grootste kwetsbaarheden bij de Nederlandse bedrijven.

Beperkte risicoperceptie

Mensen zijn bij negatieve gebeurtenissen er meestal van overtuigd dat het hun niet zal overkomen. Dit speelt zeker ook bij cyberrisico's. Maar in werkelijkheid wordt de kans om slachtoffer te worden van cybercriminelen groter, niet kleiner. Pas als het de onderneming of een directe concurrent overkomt, wordt er actie ondernomen.

Het onjuiste idee dat cybersecurity hetzelfde is als IT

Steeds meer ondernemingen treffen technische maatregelen. Maar dan ben je er nog niet. Het beleid is zo sterk als de zwakste schakel en dat is nog vaak de mens. Vaak is er geen beleid voor medewerkers. Er is bijvoorbeeld geen onboarding-programma waarin aandacht wordt besteed aan informatiebeveiliging.

Niet voorbereid zijn op een incident

Vooraf is er bij veel onderzochte bedrijven niet nagedacht over de impact van een hack of ransomware-aanval. Vaak denken ondernemers dat ze er zijn met het telefoonnummer van hun IT-leverancier. Maar vooraf nadenken over een noodscenario bespaart een hoop ellende. Want bij een incident moeten klanten worden geïnformeerd, kan forensisch onderzoek nodig zijn, moet de (reputatie)schade worden beperkt en kan de vraag rijzen of je moet ingaan op een losgeldeis.

Jouw bedrijf weerbaarder maken tegen cybercrime

Het is juist ook voor kleinere bedrijven essentieel om digitaal weerbaarder te worden. De dreiging is hier even groot als in de grootzakelijke markt, maar de budgetten zijn lager. Wij adviseren ieder type bedrijf over de beste oplossingen om weerbaar te zijn tegen cybercrime. Dat kan bijvoorbeeld een cyberverzekering of cyber security provider zoals Naq Cyber zijn. Bel 0172 611 116 om de oplossingen voor jouw bedrijf te bespreken met een risicomanager. Of vraag een offerte voor de cyberverzekering aan zodat we een voorstel op maak kunnen maken.

Offerte cyberverzekering aanvragen