Gezondheidsmanagement: vitaliteit op de werkvloer stimuleren

Gezondheidsmanagement: vitaliteit op de werkvloer stimuleren

Maandag 20 februari 2023

Gezondheidsmanagement: vitaliteit op de werkvloer stimuleren

Is gezondheidsmanagement alleen voor grote bedrijven? Bedrijven die een fulltime specialist hiervoor in dienst hebben? Zeker niet! Met onze tips zet je gemakkelijk zelf de eerste stappen in jouw eigen organisatie.

Het verschil tussen verzuimmanagement en gezondheidsmanagement

Verzuimmanagement gaat over de aanpak van verzuim. Een vraag die daarbij hoort: hoe begeleid je verzuimende medewerkers? En: hoe zorg je dat de verzuimcijfers niet verder stijgen of misschien juist gaan dalen? Door je alleen te richten op verzuim, loop je achter de feiten aan. Ons advies is daarom: draai het om. 

Gezondheidsmanagement richt zich juist op het vasthouden van gezondheid. Medewerkers fit houden dus. Voor goed gezondheidsmanagement is deze vraag het belangrijkst: hoe kan je als werkgever bijdragen aan de gezondheid van medewerkers? Gezondheidsmanagement richt zich dan ook op maatregelen om gezondheid en inzetbaarheid te bevorderen. Gevolg hiervan is dat de verzuimcijfers zullen dalen, maar dit is niet de focus.

Coachende rol voor werkgevers

Als werkgever moet je zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Medewerkers zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het vitaal zijn en blijven. Maar als werkgever kan je hier wel een coachende rol spelen. Want een fulltime medewerker brengt jaarlijks 25% van zijn tijd door op het werk. Belangrijk dus dat ook in de werkomgeving de gezondheid wordt gestimuleerd.

Tips over gezondheidsmanagement

In onderstaande blogs krijg je heldere tips op het gebied van duurzame inzetbaarheid. We gaan dan specifiek in op de onderwerpen fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Voor advies op maat kan je natuurlijk bij VMD Koster terecht. Bel 0172 611 116 of mail naar info@vmdkoster.nl.

Fysieke gezondheid onderbelasting overbelasting
Mentale gezondheid en duurzame inzetbaarheid