Fysieke gezondheid stimuleren op het werk

Fysieke gezondheid stimuleren op het werk

Vrijdag 1 maart 2024

Fysieke gezondheid stimuleren op het werk

Wij vinden dat iedere werkgever veel winst kan halen met actief gezondheidsmanagement. Eén van de aspecten van gezondheid en vitaliteit is fysieke gezondheid. Vaak wordt hierbij gedacht aan zwaar werk zoals tillen, dragen en bukken. Maar het gaat zeker niet alleen daar om. Langdurig zitten is bijvoorbeeld een steeds groter probleem geworden. Het wordt steeds meer erkend als een serieus gezondheidsprobleem, omdat het kan leiden tot verschillende ziektes.

Uiteindelijk kan iedere werknemer te maken krijgen met fysieke over- of onderbelasting. Fysieke overbelasting kan ontstaan als een werknemer de spieren en gewrichten in het lichaam te intensief gebruikt. Fysieke onderbelasting treedt op als de werknemer te weinig beweegt of te lang zit. Beiden kunnen leiden tot gezondheidsklachten.

BRAVO op het werk

Genoeg reden om aandacht te besteden aan leefstijl, ook in de werkomgeving. Dit geldt voor ieder type bedrijf. Maar waar te beginnen? Een suggestie van ons: BRAVO. Dit staat voor Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Door structurele aandacht voor deze thema’s, komen medewerkers beter in hun vel te zitten.

Bewegen

Bewegen heeft veel gezondheidsvoordelen. Stimuleer beweging door te zorgen voor afwisseling in werkzaamheden, invoeren van het lopende werkoverleg of door middel van zit/sta bureaus. Zet de printer, het koffiezetapparaat en de prullenbakken verder weg of creëer een budget om het personeel te sponsoren met een activity tracker, (korting op) sportschoolabonnement of fitnessapparatuur voor een homegym.

Roken

Het inzetten op een rookvrije organisatie heeft een positieve invloed op de gezondheid van uw medewerkers. Als werkgever heeft u instructierecht en kunt u regels omtrent het roken opstellen. Maak het thema bespreekbaar en breng initiatieven, zoals stoptober, onder de aandacht.

Alcohol

Alcohol, drugs- en medicijngebruik op het werk zijn niet standaard verboden bij wet. Alcoholgebruik op of rondom het werk kan leiden tot ongevallen, fouten, onvoldoende functioneren  en de werksfeer beïnvloeden. Stel daarom regels op voor gebruik van alcohol en drugs op en rondom het werk. Doorbreek taboes en haak in op actualiteiten, zoals DryJanuary.

Voeding

Gezonde voeding zorgt voor energie. Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen kan bijdragen aan het voorkomen van (chronische) ziektes en klachten. Zorg voor voldoende gezonde opties op kantoor, door bijvoorbeeld vers fruit of andere gezonde keuzemogelijkheden aan te bieden. Biedt hulp of workshops aan en verwijs naar informatie van het Voedingscentrum.

Ontspanning

Zonder ontspanning geen inspanning. De tijd waarin we leven, waar we continu ‘aan staan’ en 24/7 bereikbaar zijn, vereist dat we bewust loskoppelen van onder andere het werk. Maar ook van andere zorgen, zoals financiële zorgen. Hobby’s kunnen zorgen voor ontspanning, maar ook slaap is belangrijk. Een goede nachtrust zorgt voor een uitgerust gevoel. Besteed hier aandacht aan en zorg dat medewerkers niet te veel werken buiten de afgesproken werktijd.

Gezonde winst behalen door drempels te verlagen

Door aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl, worden drempels verlaagd en medewerkers gestimuleerd om hiermee aan de slag te gaan. Het wordt makkelijker om hierover te praten en ervaringen uit te wisselen. Oftewel, de start van gezondheidsmanagement in uw organisatie!

Op het gebied van gezondheid en veiligheid van uw personeel is er vaak veel winst te behalen. Investeren in de vitaliteit van uw medewerkers is daarom wat ons betreft een belangrijk onderdeel van de verzuimaanpak. Er zijn genoeg manieren te bedenken om hier mee aan de slag te gaan. Bij VMD Koster denken wij graag met u mee over de oplossingen die bij uw organisatie passen.

Advies verzuimaanpak