Geen voorziening arbeidsongeschiktheid voor 40% zzp'ers

Geen voorziening arbeidsongeschiktheid voor 40% zzp'ers

Woensdag 20 september 2023

40 procent zzp’ers zonder financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Vier op de tien zzp’ers hebben geen enkel financieel vangnet mochten ze arbeidsongeschikt raken. Vooral zelfstandigen met een laag inkomen hebben vaak niks geregeld. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.400 zzp’ers.

Geen verzekering en onvoldoende vermogen

Van alle ondervraagden zegt 40% niks geregeld te hebben voor het geval ze arbeidsongeschikt raken. Dat betekent dat ze niet verzekerd zijn, maar ook geen vermogen hebben om op terug te vallen. Onder de laagste inkomensgroepen (besteedbaar maandinkomen onder de 2.000 euro) gaat het zelfs om 62%.

Onderschatting risico’s

Veel ondernemers onderschatten het arbeidsongeschiktheidsrisico. Dat komt vooral omdat ze denken dat hen niets zal overkomen omdat ze geen gevaarlijk beroep uitoefenen. Maar de meeste ongelukken gebeuren in privésfeer. En uiteraard kun je met elk beroep ziek worden.

Daarnaast rekenen veel ondernemers op hun partner als hun eigen inkomen wegvalt. Maar je partner is juist extra druk thuis als jij uitvalt, waardoor méér werken voor diegene vaak niet mogelijk is. Bovendien houden helaas niet alle relaties stand bij dit soort problemen.

Terechte vrees voor te hoge kosten?

Voor ondernemers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zijn vaak ook de kosten de reden om de verzekering niet af te sluiten. De AOV is inderdaad geen goedkope verzekering. Maar er wordt dan ook een groot risico verzekerd. Voor iemand in loondienst worden ook veel kosten gemaakt, zoals loondoorbetaling bij ziekte, re-integratiekosten en premies voor de Ziektewet en WIA.

Als wij een persoonlijke analyse maken, blijkt in de meeste gevallen dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de zelfstandig ondernemer onmisbaar is. Gelukkig vinden we ook altijd een passende verzekering, qua dekking én premie.

Nog geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Eerder is afgesproken dat er voor zelfstandigen een wettelijke verzekeringsplicht tegen arbeidsongeschiktheid komt. Maar er is nog geen definitief voorstel Voorlopig geldt de verzekeringsplicht dus nog niet. Zelfstandig ondernemers moeten op vrijwillige basis zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Advies over de AOV

Wil je persoonlijk advies over de AOV? Vraag een offerte aan via dit formulier. Je kunt ook 0172 611 116 om direct in gesprek te gaan met een van onze adviseurs.

Offerte AOV aanvragen