Fake buyer fraude bij bedrijven

Fake buyer fraude bij bedrijven

Maandag 26 juni 2023

Fake buyer fraude bij bedrijven

Bij fake buyer fraude doet een oplichter zich voor als klant. De fake buyer bestelt goederen en laat deze leveren op een gewijzigd adres. De fraudeur kan de goederen ook vóór levering onderscheppen onder valse voorwendselen. Hoe kun je jouw bedrijf hiertegen beschermen?

Sterke toename van het risico op fraude

Recent onderzoek van Allianz Trade laat zien dat 79% van de bedrijven afgelopen jaar slachtoffer was van minstens één poging tot fraude. De schade is groot: voor 25% van de bedrijven bedraagt deze tussen de 50.000 en 100.000 euro. 15% van de fraudeschades ligt boven de 200.000 euro.

Hoe werkt fake buyer fraude?

Er bestaan verschillende technieken voor dit soort fraude, maar de meest voorkomende techniek is het omleiden van goederen en kan bij elk type van goederen gebruikt worden.

  • Het bedrijf gaat in op een bestelling waarvan het denkt dat het afkomstig is van een bestaande of potentiële klant.
  • Kort voor de geplande levering van de goederen ontvangt het bedrijf een melding voor een last-minute adreswijziging voor de levering.
  • De goederen worden afgeleverd bij de fraudeur die zich voordeed als de klant van het bedrijf.
  • Het bedrijf wordt zich pas bewust van de fraude wanneer de achterstallige factuur niet wordt betaald.

Een andere techniek is de valse koeriersfraude.

  • De fraudeur doet zich voor als een bekende vervoerder.
  • De nepvervoerder haalt de goederen op voor een klant en laat de goederen verdwijnen.
  • Het bedrijf wordt zich bewust van de fraude wanneer de echte klant de levering van de goederen eist.

Hoe kan je fake buyer fraude voorkomen?

Helaas worden fraudeurs steeds creatiever en passen ze voortdurend nieuwe technieken toe. Onderstaande reventieve maatregelen verkleinen het risico op fraude:

  1. Controleer de website van het bedrijf en zoek op internet naar dit bedrijf in het geval van een nieuwe klant.
  2. Beschouw elk wijzigingsaanvraag als twijfelachtig (bedrijfsgegevens, bankgegevens of afleveradres).
  3. Vergelijk zorgvuldig de e-mails van de klant met eerdere e-mails.
  4. Controleer het leveringsadres op instantstreetview.com.
  5. Vraag de vervoerder het kenteken van de vrachtwagen die de goederen gaat ophalen.
  6. In geval van twijfel, bel de aankoopafdeling van de klant om het bestaan ​​van zijn bestelling en het leveringsadres te checken.

Fake supplier fraude

Een ander risico is fake supplier fraude. Hierbij doet de oplichter alsof hij goederen en diensten heeft geleverd terwijl dat niet het geval is. Er wordt daarvoor een factuur gestuurd. Denk daarbij ook aan voorschotfraude waarbij de fraudeur om vooruitbetaling vraagt. De spookfacturen zijn nauwelijks van echte facturen te onderscheiden. Vaak is alleen het bankrekeningnummer en de tenaamstelling afwijkend. Bij deze valse facturen gaat het in veel gevallen om relatief kleine bedra­gen. De oplichter hoopt dat de spookfactuur in de dagelijkse drukte op de administratieafdeling zonder extra controle wordt afgehandeld.

Bescherm jouw bedrijf tegen fraude

Of de fraude nu binnen of buiten jouw bedrijf wordt gepleegd, de financiële verliezen hebben een grote impact op het bedrijf. Met een fraudeverzekering, bescherm je jouw bedrijf tegen financiële schades door interne en externe fraude. Onze risicomanagers gaan graag met je in gesprek over de risico’s en de (verzekerings)oplossingen. Bel 0172 611 116 of vraag direct een offerte aan.

Offerte fraudeverzekering