Expertisebureau getroffen door cyberaanval

Expertisebureau getroffen door cyberaanval

Donderdag 20 januari 2022

Expertisebureau getroffen door cyberaanval: wat zijn de gevolgen?

Expertisebureau CED was eind vorige maand slachtoffer van een grootschalige hack. Hackers van het collectief Blackcat hebben een aanval gepleegd op het bedrijf.

Forensisch onderzoek

Er wordt bij CED Group een grondig forensisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek moet vaststellen of er gevoelige gegevens zijn getroffen. De kosten voor zo’n onderzoek zijn hoog. Maar als er een cyberverzekering is afgesloten, zijn de kosten van dit onderzoek gedekt.

Offerte cyberverzekering

Waarom is forensisch onderzoek vaak vereist na een cyberaanval?

Bedrijven moeten na een aanval onderzoeken of en welke persoonlijke gegevens op straat zijn komen te liggen. Zo wordt duidelijk of de belangen van klanten en opdrachtgevers zijn geschaad. Hopelijk is de uitkomst positief en kunnen deze klanten en opdrachtgever gerust gesteld worden. Ook kunt u dankzij de onderzoeksresultaten eventuele aansprakelijkheid afhouden wanneer dat niet terecht is. Daarnaast wordt in het forensisch onderzoek de oorzaak vastgesteld. Zo kunt u de schade indammen en voorkomen dat de nieuwe servers direct weer overgenomen worden.

Met de gegevens uit het forensisch onderzoek kunt u gericht hard- en software repareren. Ook weet u welke klanten u moet informeren en kunt u een plan opstellen om hun belangen te verdedigen. De gegevens uit het onderzoek zijn dus de basis voor het juridische team, het IT-team en de communicatiedeskundigen.

Melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aanvullende kosten

Het bedrijf besloot de eigen website uit voorzorg offline te halen en heeft een tijdelijke website online gebracht. Ook heeft CED melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze acties en de gevolgen brengen natuurlijk ook kosten met zich mee. De geleden schade komt hoe dan ook veel hoger te liggen dan alleen de kosten voor het forensisch onderzoek.

Aantal cyberaanvallen steeg in 2021 met 50%

De aanval bij CED stond niet op zich. Volgens Check Point, een internationaal opererend IT-securitybedrijf, steeg het aantal cyberaanvallen eind 2021 met 50% ten opzicht van een jaar eerder. Vooral de Log4j-kwetsbaarheid zorgt voor een sterke toename van online criminaliteit.

Advies over beperken cyberrisico’s

Wilt u een advies over het beperken van cyberrisico’s? Onze risicomanagers gaan graag met u in gesprek. Bel 0172 611 116 of vul onderstaand contactformulier in.

 

Heeft u een vraag over cyberrisico's? Neem contact op met onze specialisten

Menno Sombroek
06 836 08 569

Hans van der Pauw
06 231 39 466

Robbert-Paul Verkade
06 558 81 588