Een voertuig zwaarder dan 3.500 kilo besturen: waar moet u op letten?

Een voertuig zwaarder dan 3.500 kilo besturen: waar moet u op letten?

Maandag 9 september 2019

Een voertuig zwaarder dan 3.500 kilo besturen: waar moet u op letten?

Rijdt u in een zwaar motorrijtuig, bijvoorbeeld een kampeerauto? Let dan op dat vanaf een gewicht van 3.500 kg andere regels gelden. Het gaat om het gewicht inclusief inhoud, zoals bagage en personen die aan boord zijn.

Rijbewijs B

De meeste mensen in Nederland hebben alleen rijbewijs B. Hiermee mag je wagens, met aanhanger, besturen die een gewicht hebben tot 3.500 kg.

Rijbewijs C1

Het gewicht van een kampeerwagen loopt snel op als deze wordt volgeladen en het gehele gezin mee gaat op vakantie. Het gevolg is soms dat in een wagen wordt gereden die zwaarder is dan 3.500 kg. De bestuurder moet dan in bezit zijn van rijbewijs C1.

Rijbevoegdheid en de dekking van de verzekering

In de polisvoorwaarden staat dat schade niet vergoed wordt als de bestuurder op het moment van de gebeurtenis geen geldig rijbewijs heeft. Bij een te zwaar voertuig kan dit dus problemen opleveren. Ook riskeer je een boete bij een eventuele controle.

Gevaren van overbelading

Op het kentekenbewijs van het voertuig kunt u nalezen hoeveel u maximaal mag laden volgens de wettelijke normen. Overbelading heeft invloed op de remvertraging en dus op de verkeersveiligheid. Daarnaast veroorzaakt overbelading schade aan het wegdek.

Kampeerauto’s zijn vaak te zwaar beladen

In de praktijk blijkt dat veel kampeerauto’s te zwaar beladen zijn. De campers worden verkocht met een leeg gewicht van bijvoorbeeld 3250 kg, zodat er nog maar 250 kg aan laadvermogen overblijft. Ons advies is hier goed op te letten. Verzekeraars nemen in de polisvoorwaarden vaak uitsluitingen op voor schade aan de eigen camper als het gaat om overbelading.

Weegbrug

Als u twijfelt, kunt u uw voertuig (inclusief de bagage die u mee neemt) laten wegen op een weegbrug.

Advies verzekeringen