Diefstal personenauto's en uw autoverzekering

Diefstal personenauto's en uw autoverzekering

Maandag 11 maart 2019

Diefstal personenauto's en uw autoverzekering

Bij de autoverzekering is de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) verplicht. U moet verzekerd zijn voor als u iemand anders schade toebrengt. De dekking voor (beperkt) casco is optioneel, maar voor de meeste autobezitters ook onmisbaar. Want bij bijvoorbeeld een botsing of stormschade wilt u dat de schade aan uw auto ook vergoed wordt. En wat te denken als uw auto gestolen wordt?

Cascodekking bij uw autoverzekering

Een volledig casco autoverzekering is de meest uitgebreide verzekeringsvorm. Naast de verplichte WA-dekking wordt ook de schade aan uw eigen auto vergoed. Zelfs als u zelf de veroorzaker bent. Ook diefstal is dan meeverzekerd. De dekking beperkt casco is minder uitgebreid, maar diefstal, inbraak en ruit-, brand- of stormschade aan uw eigen auto zijn verzekerd. Schade aan uw auto door eigen schuld wordt niet vergoed.

Diefstal van auto’s neemt weer toe

Voertuigen zijn al jaren een belangrijk doelwit voor criminelen. Het aantal voertuigdiefstallen nam gelukkig wel lange tijd terug. Maar begin 2019 neemt het aantal diefstallen ineens weer toe.  Volgens recente cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) werden er in februari 1.752 motorvoertuigen gestolen, 217 meer dan de 1.535 een jaar eerder.

In februari registreerde het LIV 600 diefstallen van personenauto’s. Daarvan waren 127 auto’s jonger dan drie jaar.  In aantallen gezien werden personenauto’s van het merk Volkswagen het meest gestolen, op ruime afstand gevolgd door Audi, BMW, Toyota en Renault. Gemeten naar het totale wagenpark wordt Audi het vaakst gestolen, gevolgd door Landrover, Volkswagen, BMW en Fiat.

Terugvindpercentage

In de eerste twee maanden van dit jaar werd bijna een kwart van alle gestolen motorvoertuigen teruggevonden. Het terugvindpercentage was het hoogst bij lichte bedrijfsvoertuigen, gevolgd door jonge personenauto’s en oudere modellen. 

Advies autoverzekering