Datarisico’s hoogste prioriteit voor uw bedrijf

Datarisico’s hoogste prioriteit voor uw bedrijf

Dinsdag 28 maart 2017

Datarisico's hoogste prioriteit voor uw bedrijf

Beveiliging tegen verlies van data en cybercriminaliteit moeten de hoogste prioriteit hebben binnen uw bedrijf. Wat doet u bij een datalek? Hoe communiceert u bij een incident met uw klanten? En hoe worden de financiële gevolgen opgevangen? Op dit soort vragen moet u het antwoord kunnen geven. Is dat ook zo?

Er zijn verschillende oorzaken dat dit onderwerp steeds belangrijker wordt. Cybercriminelen zijn bijvoorbeeld steeds actiever, zeker richting het bedrijfsleven. Ransomware is het populairst. Het hele systeem van uw bedrijf wordt platgelegd en pas als u betaalt, kunt u weer verder. Dit is heel lastig te bestrijden, ook omdat cybercriminelen voor justitie vaak nog ongrijpbaar zijn.

Maar het is niet alleen criminaliteit waar u rekening mee moet houden. In tegendeel. Onhandigheid of slordigheid leidt ook tot heel veel problemen. Een USB-stick of laptop die verloren raakt, slechte beveiliging van uw website, informatie die naar het verkeerde adres wordt verstuurd. Allemaal kunnen ze leiden tot een datalek. En dankzij Het Nieuwe Werken, cloud computing, BYOD, worden de uitdagingen voor de beveiliging van uw bedrijfsgegevens steeds groter.

Strenge wetgeving wordt nog strenger

En dan is er nog de steeds strengere wet- en regelgeving. Met de meldplicht die is ingevoerd voor datalekken, zijn de verantwoordelijkheden voor bedrijven veel groter geworden. Daarnaast betekent de meldplicht dat het niet naleven van de regels grote financiële gevolgen heeft. Volgend jaar komt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vanuit de EU er nog eens bovenop.

De stappen die u moet nemen hebben wij opgenomen in ons Handboek meldplicht datalekken. Ik overhandig het graag aan u. Stuur daarvoor een mailtje of bel me op. U zult zien dat er veel van u verwacht wordt, maar dat als u de processen goed inricht, veel problemen voorkomen kunnen worden.

Er is een verzekeringsoplossing: de Cyber en Data Risks verzekering

Bent u al bekend met de Cyber en Data Risks verzekering? Bij veel bedrijven is dat nog niet het geval. Maar als ik aan tafel bij mijn cliënten en uitleg hoeveel ellende door deze verzekering voorkomen kan worden, zijn ze meestal snel overstag. De premie is lager dan verwacht, zeker als je bekijkt hoe ruim de dekking is.

Privacy-aansprakelijkheid, aansprakelijkheid voor netwerkbeveiliging, media-aansprakelijkheid, digitale afpersing, verlies van datagegevens en bedrijfsschade zijn standaard meeverzekerd! Uw bedrijf blijft bij outsourcing zelf verantwoordelijk voor de integriteit en de beveiliging van de verzamelde gegevens. Cyberrisico’s via uitbesteding zijn daarom ook verzekerbaar.

Voorkomen is ook hier beter dan genezen

De gevolgen van cybercrime of dataverlies kunnen dus goed verzekerd worden, maar een belangrijk onderdeel van de verzekering is ook preventie. Want voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen. Bij preventieve scans worden veel problemen al zichtbaar. Zo zorgt u ervoor dat cybercriminelen geen vat krijgen op uw organisatie.