Cybercrime en uw bestaande verzekeringen

Cybercrime en uw bestaande verzekeringen

Vrijdag 11 juni 2021

Cybercrime en uw bestaande verzekeringen: welke schade is gedekt?

Bedrijven en instellingen zijn vaak huiverig voor oververzekering. Daarmee bedoel ik dat een risico verzekerd wordt dat er niet is, of twee bedrijfsverzekeringen die hetzelfde risico afdekken. Deze huivering is begrijpelijk, maar niet nodig als er een vakkundig adviseur met u meedenkt.

Cyberrisico’s onder- of over verzekerd?

Als wij een risico-inventarisatie maken, analyseren wij ook altijd het cyberrisico. Nog te vaak blijkt dit niet verzekerd te zijn. Deze ondernemers denken dat de schade van een cyberaanval opgevangen wordt door andere verzekeringen. Dit is echter niet het geval. Er is geen sprake van oververzekering, maar onderverzekering.

Cyberrisico’s blijven groeien

Heel veel activiteiten in ons werk gebeuren online en vanuit de cloud. Maar helaas betekent meer online werk ook meer online criminaliteit. Alle data is interessant voor criminelen en ieder bedrijf dat stil gelegd kan worden is een potentiële goudmijn. De pakkans voor cybercriminelen is laag. Vaak komen de daders uit andere landen en zijn ze handig genoeg om onder de radar te blijven. Dat maakt het helaas aantrekkelijk om te proberen bedrijven en particulieren online aan te vallen. Alle reden dus om te investeren in beveiliging en training van medewerkers en om te zorgen voor een financieel vangnet met een verzekering.

De dekking van bestaande verzekeringen voor schade na een cyberaanval

Maar is die verzekering al aanwezig? U heeft als bedrijf al de nodige verzekeringen gesloten en de gevolgen van een cyberaanval vallen daar ook wel onder, toch? Helaas is dit niet het geval.

  • Schade aan uw servers door een brand zijn mogelijk wel verzekerd met een inventarisverzekering, maar een als cybercriminelen uw servers plat leggen biedt deze verzekering geen uitkomst.
  • De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er voor schade aan personen of zaken. Als u bent gehackt of er is een datalek, kan deze verzekering niets voor u betekenen.
  • Bedrijfsschadeverzekeringen zijn er voor als uw bedrijf stil komt te liggen na een calamiteit zoals brand, maar een cyberaanval is vaak uitgesloten.

Geen van deze verzekeringen heeft dus een uitgebreide dekking tegen cyberrisico’s. Daarvoor is de cyberverzekering ontwikkeld.

De toegevoegde waarde van een cyberverzekering

Cyberverzekeringen dekken wel alle gevolgen van cyberrisico’s. Natuurlijk verschilt het per verzekeraar wat precies gedekt is. Ook heeft u zelf veel keuze in wat u wel en niet meeverzekert. Maar met het juiste advies krijgt u een cyberverzekering die uw bedrijf veel bescherming en zekerheid biedt. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Controle en verbeteren van de beveiliging.
  • Specialistische ondersteuning als u te maken krijgt met een datalek of cyberaanval.
  • Dekking voor de kosten die gemaakt worden bij het oplossen van het probleem.
  • Dekking voor gemiste inkomsten door een cyberaanval (middels een bedrijfsschadedekking),
  • Dekking voor de kosten om het datalek of de aanval te onderzoeken.

Conclusie

Op welke verzekeringen kan een bedrijf terugvallen na een cyberaanval? Het antwoord is meestal geen, tenzij er een cyberverzekering is afgesloten. Zonder cyberverzekering loopt uw bedrijf waarschijnlijk een onverantwoord groot risico. Ga daarom in gesprek met een onafhankelijk adviseur.

Contact met een cyberadviseur