Cyberaanvallen bij 45% Nederlandse bedrijven

Cyberaanvallen bij 45% Nederlandse bedrijven

Donderdag 8 februari 2018

Cyberaanvallen bij 45% Nederlandse bedrijven

Bijna de helft van alle bedrijven en overheidsinstellingen is vorig jaar getroffen door een cyberaanval. De gemiddelde schade bedraagt 184.000 euro, aldus internationaal onderzoek van Forrester Consulting in opdracht van cyberverzekeraar Hiscox.

Advies over cyberrisico voor uw organisatie

Tweederde getroffen bedrijven vaker slachtoffer cyberaanval

Maar liefst 45% van de private en publieke instellingen heeft in 2017 te maken gehad met een cyberaanval. Tweederde van hen had zelfs met twee of meer aanvallen te kampen. Dit doet zich vooral voor bij instellingen in de sectoren financiële dienstverlening, energie, telecom en overheid, aldus het Hiscox Cyber Readiness Report 2018. Hierin zijn onder meer ruim 500 Nederlandse organisaties meegenomen. Uit het onderzoek blijkt tevens dat Nederlandse bedrijven het slechter scoren op het gebied van beveiliging dan collega-organisaties uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland.

Gemiddelde kosten cybercrime € 184.000

De gemiddelde kosten per incident bedroegen 184.000 euro. Voor sommigen organisaties liep een cyberaanval in de miljoenen. Bovenop de directe financiële schade komt nog schade aan reputatie en merk. Zeven op de tien organisaties faalt voor de ‘Cyber Readiness Test’. Daartoe testte Hiscox niet alleen de cyberstrategie maar ook de beschikbare middelen, training van personeel en de processen vóór en na een cyberincident. Slechts 11% heeft de zaken goed voor elkaar en krijgt het predicaat ‘expert’. De rest zit in de middengroep (op sommige onderdelen goed, op andere niet) of kwalificeert als ‘beginner’ (op alle terreinen onvoldoende).

Offerte cyberverzekering aanvragen