Brandrisico’s in huis vaak genegeerd

Brandrisico’s in huis vaak genegeerd

Dinsdag 24 mei 2022

Brandrisico’s in huis vaak genegeerd

Nederlanders kennen de brandrisico’s in hun huis wel, maar toch doen ze er niet veel aan om de risico’s te vermijden. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon.

Aantal woningbranden stijgt

Het aantal woningbranden stijgt de laatste jaren van 64.879 in 2019 naar 66.657 in 2020. In 2021 waren 31 dodelijke slachtoffers te betreuren bij woningbranden. Bij zo’n 30 procent van deze gevallen was geen rookmelder aanwezig. Niet voor niets zijn deze apparaten vanaf 1 juli wettelijk verplicht in elke woning.

Bezorgdheid om brandrisico’s

Ruim 70 procent van de respondenten van het onderzoek van Aegon maakt zich weleens zorgen over brand en de gevolgen daarvan. Wat valt daarbij op?

  • Jonge mensen maken zich vaker zorgen dan hun oudere buurtgenoten.
  • Eigenaren van koopwoningen zijn bezorgder dan bewoners van huurwoningen.
  • En mensen in de stad zijn bezorgder dan mensen in dunbevolkte gebieden.

Risico's voor lief nemen

Ook zijn de bekendheid met bepaalde risicofactoren en de mate waarin men deze risico’s toch neemt onderzocht. Met een pannetje op het vuur even de keuken uitlopen bijvoorbeeld. Of een oplader in het stopcontact laten zitten zonder aangesloten telefoon. Of de schoorsteen wel gebruiken, maar niet laten vegen.

Hier blijkt dat deze risico's ruim bekend zijn (83 tot 94 procent), maar tóch vaak voor lief worden genomen. Zo laat 30 procent van de respondenten de keuken soms onbeheerd achter met een pan op het vuur en maar liefst 54 procent laat regelmatig een oplader in het stopcontact zitten.

Onbekende risico’s

Er zijn ook minder bekende risico's. Zoals het niet regelmatig schoonmaken van het stoffilter van de wasdroger. De filters in de afzuigkap eindeloos laten zitten in plaats van ze regelmatig te vervangen.  Maar ook de elektra in het huis vraagt elke vijf jaar een controle. Maar liefst 22 tot 55% van de ondervraagden is zich niet bewust van deze risico’s. Met als resultaat dat 30 tot 77% van de ondervraagden deze risico’s wel loopt. Het niet laten controleren van de elektra staat daarbij bovenaan.